Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Fuld: H άνοδος και η πτώση του "γορίλα" της Lehman

Share

Το περασμένο έτος, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την κατάρρευση της Lehman Brothers, μια δημοσιογράφος του Reuters επισκέφτηκε τον Dick Fuld, τελευταίο CEO της τράπεζας για συνέντευξη. Όταν χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού του και συναντήθηκαν, ο άλλοτε ισχυρός άντρας της Wall Street είπε: «Δεν έχεις όπλο. Καλό αυτό.» 

Όταν ξεκινούσε την καριέρα του στη Lehman το 1969, ο εξηντατετράχρονος σήμερα Νεοϋορκέζος σίγουρα δεν περίμενε πως κάποτε θα γινόταν ένας από τους πιο μισητούς ανθρώπους στον κόσμο, σύμβολο της απληστίας της Wall Street. Γεννημένος από εβραίους γονείς, ο Fuld προσπάθησε να γίνει πιλότος στην πολεμική αεροπορία. Όμως, η πορεία του στις ένοπλες δυνάμεις είχε άδοξο τέλος όταν, όπως αναφέρουν οι Times, γρονθοκόπησε ανώτερο αξιωματικό υπερασπιζόμενος συνάδελφό του.

Στη Lehman ξεκίνησε ως trader και το 1994, όταν η τράπεζα αποσχίστηκε από την American Express, έγινε Διευθύνων Σύμβουλος. Στα επόμενα χρόνια, κατάφερε να την σώσει από την Ασιατική κρίση του 1998 και να την μεταμορφώσει σε κολοσσό της Wall Street-και τελικά να την οδηγήσει σε μια εκκωφαντική χρεοκοπία.

Η Ύβρις

Τα αίτια για τη χρεοκοπία της Lehman είναι πολλά, και μάλιστα οι αρχές στην Αμερική υποπτεύονται πως ο Fuld και πολλά από τα ανώτατα στελέχη της τράπεζας για μεγάλο διάστημα «πείραζαν» με πολύπλοκες συναλλαγές τα νούμερα, κρύβοντας μέρος της μόχλευσης της εταιρείας. Όσοι όμως έχουν δει την εκπληκτική ταινία του BBC «Οι τελευταίες μέρες της Lehman Brothers», η οποία περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια τα όσα συνέβησαν τις τρεις τελευταίες ημέρες ζωής της Lehman, μπορούν να διακρίνουν την «ύβρη» και την εθελοτυφλία στα όσα λέει (σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες) ο Fuld λίγες μόνο ώρες πριν την κατάρρευση. «Μην ανησυχείτε, θα βρεθεί κάποιος να μας εξαγοράσει... είμαστε η γ..... η Lehman Brothers.»

Αυτό ακριβώς υπογράμμιζε με προφητικό τρόπο μιλώντας στο Reuters μια μέρα πριν από τη χρεοκοπία, στις 14 Σεπτεμβρίου, o Charles Peabody, αναλυτής της Portales Partners.

«Ο Fuld απέτυχε να πάρει στα σοβαρά τις απομειώσεις στον ισολογισμό του… παρουσίασε την ύβρη που δείχνουν όλοι CEOs που βρίσκονται στην καρέκλα για χρόνια: ‘Εγώ το κατασκεύασα αυτό το πράγμα, και έχει περισσότερη αξία από αυτό που καταλαβαίνει η αγορά.»

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως λίγους μόνο μήνες πριν την κατάρρευση, όταν η φούσκα στην αμερικανική αγορά κατοικιών είχε σκάσει και ήταν εμφανές πως η Lehman θα είχε σοβαρότατο πρόβλημα από τα τοξικά δάνεια που είχε συσσωρεύσει, ο Fuld απέρριψε πρόταση Κορεατικής τράπεζας, η οποία προσέφερε περίπου 6 δισ. δολάρια για το 25% της Lehman, καθώς θεωρούσε την πρόταση εξαιρετικά χαμηλή, είχε αναφέρει τότε η Wall Street Journal.

H συνομωσία

Ακόμα και τώρα, ο Fuld φαίνεται να αποποιείται μέρος των ευθυνών του. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, μιλώντας στη Γερουσία, στην επιτροπή έρευνας για την κρίση, κατηγόρησε τις Αμερικανικές αρχές πως βασίστηκαν σε λανθασμένες πληροφορίες αρνούμενες βοήθεια στην εταιρεία του, που μετά δόθηκε στους ανταγωνιστές της.

«Η Lehman ήταν η μόνη εταιρεία η οποία υποχρεώθηκε από τις κυβερνητικές αρχές να χρεοκοπήσει. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε τότε να παρέμβει και να προστατέψει αυτές τις άλλες εταιρείες και ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα... η Lehman οδηγήθηκε σε χρεοκοπία όχι γιατί δεν έδρασε υπεύθυνα ή δεν αναζήτησε λύσεις για την κρίση, αλλά εξαιτίας μιας απόφασης βασισμένης σε λανθασμένες πληροφορίες, για τη μη χορήγηση στην ίδια της στήριξης που δόθηκε σε κάθε έναν από τους ανταγωνιστές της και σε άλλες μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, στις επόμενες ημέρες... Οι αρχές απέρριψαν τις αιτήσεις και μετά βοήθησαν άλλες εταιρείες με ποσά αντίστοιχα με αυτά που είχε ζητήσει η Lehman», είχε δηλώσει τότε.

Αυτό που υπονοεί ο «γορίλας»  όπως ήταν γνωστός ο Fuld λόγω του εκφοβιστικού παρουσιαστικού του, ήταν πως ο τότε Υπουργός Οικονομικών Hank Paulson επίτηδες αρνήθηκε να βοηθήσει τη Lehman, ώστε αυτή να χρεοκοπήσει και να αναδυθεί πιο δυνατή η Goldman Sachs. Ο λόγος; Πριν γίνει Υπουργός, ο Paulson ήταν επικεφαλής της GS-και η αντιπαλότητά του με τον Fuld ήταν γνωστή στη Wall Street.

Ανώμαλη προσγείωση

Τον Απρίλιο του 2009 -μετά από ουσιαστικά τέσσερις μήνες ανεργίας– ο Fuld ίδρυσε τη Matrix Advisors, μια εταιρεία στη Νέα Υόρκη η οποία παρέχει συμβουλές σε επιχειρήσεις για την άντληση κεφαλαίων και για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Όπως σημειώνει σε πρόσφατο άρθρο το Fortune, o Fuld δουλεύει περίπου 60 ώρες την εβδομάδα και σημειώνει πως είναι μια μικρή επιχείρηση –«ένας νεαρός άντρας από την Lehman και δύο γραμματείς», λέει μια πηγή κοντά στο Fuld. «Δουλεύει. Δεν ξέρω πόσο πετυχημένος είναι. Δεν έχω κανένα τρόπο να το γνωρίζω. Αλλά δουλεύει,» λέει στο περιοδικό συνεργάτης του από τον καιρό της Lehman. Παράλληλα, η IBM επιβεβαίωσε πως ο Fuld, με το νέο του ρόλο, έχει δουλέψει για την εταιρεία. Χρειάζεται όμως δουλειά ο πρώην επικεφαλής ενός κολοσσού της Wall Street;

Ίσως, καθώς τα ποσά που κέρδισε από τη θητεία του στο τιμόνι της Lehman παραμένουν ασαφή. Το 2007, πήρε 34 εκατομμύρια δολάρια, 29 εκατομμύρια δολάρια από τα οποία ήταν μετοχές της Lehman -μηδενικής, πλέον, αξίας. Έχει επίσης 10,85 εκατομμύρια μετοχές της Lehman που κάποτε ήταν αξίας σχεδόν 1 δισ. δολαρίων, αλλά έχουν επίσης χάσει σχεδόν όλη την αξία τους. Την ημέρα της κατάθεσης της αίτησης πτώχευσης, ο Fuld πώλησε σχεδόν 3 εκατομμύρια μετοχές για περίπου 20¢ τη μία, ενώ έκτοτε πούλησε 287.000 μετοχές για 7¢ τη μια. Για το διάστημα από το 2000 έως το 2007, υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο Fuld μπορεί να πήρε από πώληση μετοχών της εταιρείας ποσό άνω του μισού δισ. δολαρίων.

Πάντως, ο Fuld και πάλι μπορεί να αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες λόγω των δικαστικών του περιπετειών, οι οποίες σχετίζονται με την πτώση της Lehman. Για αυτό το λόγο, έχει εγκαταλείψει το πολυτελές στυλ ζωής στο οποίο ήταν συνηθισμένος. Πλέον, δεν έχει στη διάθεσή του ιδιωτικά jet -όπως συνέβαινε όταν ήταν CEO- και είναι αναγκασμένος να παίρνει τις πτήσεις της γραμμής. «Δεν είχε μπει σε πτήση της γραμμής για 20 χρόνια,» δήλωσε στο Fortune άτομο με γνώση του θέματος.

Ο επίλογος

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη «μεγαλύτερη χρεοκοπία όλων των εποχών», ένας πρώην εργαζόμενος της Lehmnan, ο Kevin White επισκέφτηκε τoν Fuld. Ο White είπε στον εμβρόντητο «γορίλλα» πως ήθελε απλά να τον ευχαριστήσει, καθώς η εμπειρία του στη Lehman του είχε προσφέρει σημαντικότερα πράγματα από χρήματα -εμπειρία, φιλίες, αξιοπρέπεια, αφηγείται το Fortune.

«Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που συνέβη. Σας απογοήτευσα. Απογοήτευσα την οικογένειά σας. Απογοήτευσα τους μετόχους. Δεν νομίζω ότι θα το ξεπεράσω» του είπε ο Fuld.

Ο White του απάντησε ότι δεν θα έπρεπε να το ξεπεράσει ποτέ. «Είναι μια πληγή και για τους δυο μας, είπε. «Η δικιά μου θα επουλωθεί. Αλλά η δικιά σου δε θα επουλωθεί ποτέ. Θα το πάρεις μαζί σου στον τάφο». Τότε, διηγείται ο White, ο Fuld του είπε με πολύ σοβαρό τρόπο: «Δε θα με πυροβολήσεις, έτσι;»
 
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1047037

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...