Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Τι θέλει η αλεπού στο παζάρι;

Share

Αν δεν πρόκειται για μία κίνηση αβροφροσύνης, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο «πονηρά». Η μεγάλη, η ισχυρή, η παντοδύναμη γερμανική Deutsche Bank ζήτησε από την φτωχή Εθνική να συμμετάσχει ως ανάδοχος στη γιγαντιαία αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο. Κάτι «ψήνεται» ή βλέπουμε παντού deals και διαπραγματεύσεις;

Σε μία άλλη περίοδο περισσότερο ομαλή η είδηση αυτή δεν θα μας έκανε τόση εντύπωση. Γνωρίζοντας όμως κανείς την ελληνική πραγματικότητα, δεν μπορεί παρά η «πρόσκληση» αυτή να αφήνει ερωτήματα.

Η Εθνική Τράπεζα δεν είναι μικρή, αλλά έχει στη ράχη της να σηκώσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό και μόνο το γεγονός είναι αρκετό για να κάνει κάθε σοβαρό άνθρωπο να χάσει τον ύπνο του.

Η κίνηση της Deutsche Bank μπορεί να ερμηνευτεί ως πράξη εμπιστοσύνης προς την ελληνική Οικονομία. Επίσης, ως αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η Εθνική στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αν όμως ανατρέξουμε στην «προϊστορία» της παρουσίας της γερμανικής τράπεζας στην Ελλάδα, τότε ίσως και να κρύβει και κάτι περισσότερο.

Στην προσπάθειά μας να αναλύσουμε τα γεγονότα και να προσπαθήσουμε να δούμε πίσω από τις κλειστές κουρτίνες, πολλές φορές παρασυρόμαστε και κάνουμε λάθος εκτιμήσεις. Από την άλλη, η αλήθεια τις περισσότερες φορές είναι μπροστά στα μάτια μας, αλλά την αγνοούμε, επειδή δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι είναι τόσο κοντά μας.

Η διείσδυση των Γερμανών στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν είναι σημερινό θέμα. Αποτελεί γι΄ αυτούς ζωτική πολιτική επιλογή. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν πληρώσει τόσο ακριβά τον ΟΤΕ ή δεν θα επέμεναν στη στήριξη της ελληνικής Οικονομίας, έστω κι αν αυτή δεν έγινε δίχως κέρδος. Είναι φανερό ότι τους ενδιαφέρει να συνεχίσουν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. Το ερώτημα είναι αν θα κάνουν ένα βήμα παραπάνω με την Εθνική. Οι ίδιοι έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, λόγω της κρίσης, να αγοράσουν (αν το επιθυμούν) σε προνομιακή τιμή. Το ερώτημα είναι αν εμείς θα μπορούμε να πούμε «όχι» αν οι Γερμανοί θελήσουν να κάνουν την επόμενη κίνηση..
 
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1045910

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...