Share
...από τον Δημοσιοκάφρο,τον οποίο και καλωσορίζουμε στις Kaltses
Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια… Και δεν αναφερόμαστε στην πασίγνωστη φράση του Κάρολου Μάρξ, αλλά στην παλινόρθωση της συντηρητικοποιήσης και του ρατσισμού. Και μπορεί σε χώρες όπως η Ελλάδα, ο ρατσισμός να αποτελεί προνόμιο των ακροδεξιών και των νεοναζί, στη Γαλλία όμως έχει αναχθεί σε… επίσημη πολιτική του κράτους.
Ο λόγος για την απόφαση της κυβέρνησης Σαρκοζί να ξεκινήσει ένα ανελέητο κυνήγι των τσιγγάνων Ρομά, οι οποίοι απελαύνονται μαζικά από τη χώρα. Συγκεκριμένα, την 5η Αυγούστου , υπογράφτηκε η εγκύκλιος περί εκκένωσης των καταυλισμών των τσιγγάνων, με στόχο να στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από το σκάνδαλο Loreal αλλά και να αλιεύει σημαντικό μερίδιο των ψήφων της ακροδεξιάς.
Ενάμιση μήνα μετά, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η κίνηση θα γυρνούσε μπούμερανγκ στην κυβέρνηση Σαρκοζί και να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερους πονοκεφάλους στον πρόεδρο.
Έτσι, σε χρόνο ρεκόρ, η Γαλλία βρέθηκε απομονωμένη, ενώ η μόνη στήριξη ήρθε από τον συνήθη… ύποπτο, ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι υπόλοιποι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε κράτησαν αποστάσεις και τα εγχώρια και ξένα ΜΜΕ έχυσαν τόνους μελάνι κατακρίνοντας αυτή την απόφαση. Παράλληλα, ο ΟΗΕ, η ΕΕ, ακόμη και το Βατικανό, κατέκριναν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τον γάλλο πρόεδρο.
Ο πανικός που δημιουργήθηκε δικαιολογείται απόλυτα ,αφού η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης Σαρκοζί παραβίασε μια σειρά θεμελιωδών κειμένων του διεθνούς δικαίου που απαγορεύουν την «εθνοτική μεταχείριση» μειονοτήτων και τις διακρίσεις, όπως τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων αλλά και το 1ο άρθρο του ίδιου του γαλλικού συντάγματος.
Μάλιστα, η επίτροπος για τα θέματα Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βίβιαν Ρέντινγκ, δεν έκρυψε την οργή της, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Φτάνει πια! Ντροπή!». Μάλιστα παρομοίασε τις απελάσεις των Ρομά, με τις ρατσιστικές πρακτικές του καθεστώτος του Βισί στην κατεχόμενη από τους ναζιστές Γαλλία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Βέβαια, η κ. Ρέντινγκ, αργότερα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για τη σύγκριση, ωστόσο είναι δεδομένο πως αυτές οι δηλώσεις δείχνουν την αμηχανία που επικρατεί σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, ύστερα από αυτή την εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, η επίτροπος φαίνεται αποφασισμένη να παραπέμψει τη Γαλλία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, «αν αποδειχθεί ότι παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία από αυτές τις πρακτικές».
Πλέον, ολοένα και περισσότεροι μιλάνε ξεκάθαρα για την κρίση ανθρωπιστικών αξιών που περνάει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η άποψη πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ειδικότερα όταν άτομα με θεσμικούς ρόλους φτάνουν στο σημείο να συγκρίνουν τις πολιτικές Σαρκοζί με τις αντίστοιχες πρακτικές των ναζί.
Μάλιστα, οι διώξεις αυτές φαντάζουν ακόμη πιο παράλογες αν αναλογιστεί κανείς το ότι αρκετοί από αυτούς που απελάθηκαν, βρίσκονται στη Γαλλία νόμιμα, αφού είναι πολίτες Ευρωπαϊκών χωρών (ως Ρουμάνοι κυρίως οι Ρομά μπορούν να κινούνται ελεύθερα στις 27 χώρες).
Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι το ότι δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί του γάλλου προέδρου, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ πρότεινε στην κ. Ρέντινγκ να… δεχθεί τους Ρομά στο Λουξεμβούργο!
Φταίνε και οι ίδιοι που γίνονται περίγελος. Αυτοί τον προτίμησαν αντί της Ségolène Royal που πιστεύω δεν θα είχε προχωρήσει ποτέ σε μια τέτοια κίνηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το άρθρο σου, καλώς ήλθες στην παρέα μας.
wraio&endiaferon arthro! congrats
ΑπάντησηΔιαγραφήse periodous krishs kai oikonomikhs dusprageias h 3enofovia kai o ratsismos korufwnontai gt einai to eukolo 8uma.wraio ar8ro dhmosiokafre
ΑπάντησηΔιαγραφή