Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

4287 πολιτών δεδομένα ζήτησαν οι ΗΠΑ από Google!

Share

4287 χρηστών προσωπικά δεδομένα ζήτησαν οι ΗΠΑ από τη Google! Σύμφωνα με την τελευταία, και την αποκαλούμενη Αναφορά Διαφάνειας (Transparency Report), η οποία περιλαμβάνει αποκαλυπτικά στοιχεία για τις κυβερνήσεις που ζητούν προσωπικά δεδομένα χρηστών του Internet, καθώς και για τις προσπάθειες επιβολής λογοκρισίας στις ιστοσελίδες που ανήκουν στη Google.

Τα στοιχεία του εξαμήνου Ιανουάριος-Ιούνιος 2010 δείχνουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε προσωπικά δεδομένα χρηστών σε 4287 περιπτώσεις, ενώ απαίτησε να αφαιρεθεί περιεχόμενο από τα sites 128 φορές. Άλλες χώρες με μεγάλο αριθμό τέτοιων αιτημάτων ήταν η Βραζιλία, η Γαλλία, η Ινδία και η Μεγάλη Βρετανία. Από τον κατάλογο απουσιάζει η Κίνα, όχι γιατί δεν έχει διατυπώσει τέτοια αιτήματα, αλλά γιατί τα θεωρεί άκρως απόρρητα κρατικά μυστικά και συνεπώς απαγορεύει τη δημοσιοποίηση των αριθμών.
Όσο για την Ελλάδα, οι Αρχές δε φαίνεται να έχουν ζητήσει προσωπικά δεδομένα χρηστών στο πρώτο εξάμηνο του 2010, έχουν όμως απαιτήσει την αφαίρεση υλικού σε λίγες περιπτώσεις (κάτω από 10), με τη Google να συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις.
Η Google υπογραμμίζει ότι το εργαλείο δεν είναι 100% ακριβές και δεσμεύεται να το βελτιώσει στο μέλλον.
Οπωσδήποτε, η πρωτοβουλία της Google παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για τους φορείς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανωνυμία στο Internet. Θα έχει, επίσης, ενδιαφέρον να δούμε πώς εξελίσσονται οι αριθμοί σε βάθος χρόνου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Google θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί τα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...