Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

"Πράσινο" γίνεται το Αριστοτέλειο


Share

Τo πρώτο ελληνικό οικολογικό πανεπιστήμιο αποκτά σάρκα και οστά και μέσα στην επόμενη τετραετία θα είναι γεγονός. Η μετατροπή του ΑΠΘ σε «πράσινο» θα βοηθήσει στη βελτίωση της καθημερινότητας όχι μόνο στο πανεπιστήμιο αλλά και στο κέντρο της πόλης, δήλωσε ο πρύτανης του ιδρύματος, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος.

Οι δράσεις για το οικολογικό πανεπιστήμιο περνούν μέσα από την ενεργειακή αυτονόμηση του Αριστοτελείου με τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις οικοτουριστικές και αγροτουριστικές παρεμβάσεις στα αγροκτήματα και στα δάση του πανεπιστημίου, ενώ στους χώρους του ιδρύματος δεν θα έχουν θέση τα αυτοκίνητα. Τις βασικές προτεραιότητες για την επίτευξη αυτού του στόχου παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρύτανης Γ. Μυλόπουλος. Μεταξύ αυτών προβλέπονται τα εξής: Η απομάκρυνση των αυτοκινήτων από την πανεπιστημιούπολη, με την υλοποίηση των δύο υπόγειων χώρων στάθμευσης, για τους οποίους έχει δεσμευτεί η εταιρεία που κατασκευάζει το μετρό. Η επίτευξη του στόχου «ΑΠΘ χωρίς αυτοκίνητα» θα δράσει καταλυτικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τόνισε ο πρύτανης εξηγώντας ότι θα ενισχυθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες από και προς το ίδρυμα και θα βρεθούν εναλλακτικοί χώροι στάθμευσης.

Επίσης, η ενεργειακή αυτονόμηση του πανεπιστημίου μέσω της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα των φωτοβολταϊκών συστημάτων, και η εφαρμογή της τεχνικής των πράσινων στεγών. Το ΑΠΘ έγινε ήδη δεκτό στο πρόγραμμα «Πράσινες Στέγες» της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και όλες οι στέγες του θα γίνουν πράσινες, ενώ σχετική διαμόρφωση θα γίνει και στον περιβάλλοντα χώρο του. Ακόμα, προβλέπεται η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και η ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση με την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης-επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων-απορριμμάτων και, τέλος, η οικοτουριστική-αγροτουριστική αξιοποίηση των αγροκτημάτων και των δασών του ΑΠΘ, αλλά και η αντικατάσταση των προϊόντων των κυλικείων του ιδρύματος από βιολογικά προϊόντα και είδη υγιεινής διατροφής.

http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catid=1&artID=1263054

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...