Ω τιμημένη Ελλάδα! Τι συγκίνηση μου έδωσες και πάλι! Βλέπω στους πίνακες που καταρτίζει η Eurostat ότι βρισκόμαστε σταθερά σε πλεονεκτική θέση σε θέματα υγείας εν συγκρίσει με τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας!
Για την ακρίβεια, στη χώρα μας μπορεί ο καρκίνος να παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου (όπως και σε όλη την ευρωζώνη), αλλά οι 162 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού μας κατατάσσουν 6ους από το τέλος! Περισσότερο προστατευμένοι από τον καρκίνο φαίνεται, βάσει αριθμών, πως είναι οι Κύπριοι (122,9 περιστατικά / 100.000 πληθυσμού). Εκεί που θα έβρισκα την περισσότερη πελατεία και θα έπρεπε να σκεφτώ να μετακομίσω είναι η Ουγγαρία (260,8 περιστατικά), άσε που λατρεύω και την ουγγαρέζα σα σαλάτα στο γύρο μου (φωτιά θα πέσει να με κάψει, μέρες νηστείας). Ο μέσος όρος της Ευρώπης των 25 είναι τα 187,7 περιστατικά. Είμαστε πολύ τυχεροί...
Για την ακρίβεια, στη χώρα μας μπορεί ο καρκίνος να παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου (όπως και σε όλη την ευρωζώνη), αλλά οι 162 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού μας κατατάσσουν 6ους από το τέλος! Περισσότερο προστατευμένοι από τον καρκίνο φαίνεται, βάσει αριθμών, πως είναι οι Κύπριοι (122,9 περιστατικά / 100.000 πληθυσμού). Εκεί που θα έβρισκα την περισσότερη πελατεία και θα έπρεπε να σκεφτώ να μετακομίσω είναι η Ουγγαρία (260,8 περιστατικά), άσε που λατρεύω και την ουγγαρέζα σα σαλάτα στο γύρο μου (φωτιά θα πέσει να με κάψει, μέρες νηστείας). Ο μέσος όρος της Ευρώπης των 25 είναι τα 187,7 περιστατικά. Είμαστε πολύ τυχεροί...
Και πάνω που σκέφτηκα το γύρο, στη 2η θέση των αιτιών θανάτου μοστράρονται πανευρωπαϊκά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Στην Ελλάδα τα περιστατικά είναι 88,5 για 100.000 πληθυσμού και κατατασσόμαστε 9οι στην Ευρώπη των 25 (μέσος όρος = 106,1). Οι Γάλλοι παίρνουν το χρυσό μετάλλιο εδώ με 45,3 περιστατικά και το παιχνίδι χάνουν οι Λιθουανοί με 330,2 περιστατικά. Στάσου να ενημερώσω κάτι φίλους καρδιολόγους να αρχίσουν να μαθαίνουν ρώσικα... [μπιπ μπιπ μπιπ -ντα?]
Τρίτη αιτία θανάτου, τι άλλο? Τα ατυχήματα... Συμπληρώνεται δηλαδή αυτό που έλεγαν οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι από τη δεκαετία του '80 για το μέλλον της Ιατρικής. Τα 3 C. Όπου Cancer + Cardiovasular + Car accidents. Η Ελλάδα, παραδόξως, και εδώ σκοράρει πολύ καλά και χαμηλότερα από τις προσδοκίες μου, μιας και γράφων είναι ο χάρος προσωποποιημένος στο τιμόνι. Έχουμε μόλις 29,3 θανάτους από ατυχήματα ανά 100.000 πληθυσμού. Στην Ευρώπη ερχόμαστε 12οι, λίγο παραπάνω από το μέσο όρο (28,5). Πρωταθλητές στα συγκρουόμενα οι Λετονοί με 88,5 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ αν είστε οδηγός τύπου κότα προτιμήστε την Ολλανδία (μόλις 16).
Στην 4η θέση των αιτιών θανάτου στην Ευρώπη πλασάρονται οι παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (λέγε με Alzheimer, Parkinson, εγκεφαλικό, σκλήρυνση κατά πλάκας κτλ). Χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα! Ενώ η ευρωζώνη έχει μέσο όρο 16,2 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, η Ελλάδα έχει μόλις 7,9! Και είμαστε και με διαφορά οι υγιέστεροι στον τομέα αυτόν. Αυτοί που έχουν ένα θεματάκι με τις παθήσεις αυτές είναι οι Φινλανδοί με 30,9 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού. Οπότε, φίλε φοιτητή της Ιατρικής μη γίνεις Νευρολόγος. Θα πεινάσεις...
Κι άλλο χρυσό μετάλλιο! Στην 5η θέση των αιτιών θανάτου στην Ευρώπη βρίσκεται η πνευμονία. Στην Ελλάδα, μιας και τις αντιβιώσεις τις καταναλώνουμε συχνότερα κι από μερέντα, έχουμε το καλύτερο νούμερο με μόλις 5 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού, όταν η ευρωζώνη έχει κατά μέσο όρο 16. Χειρότεροι εδώ είναι οι Ιρλανδοί με 42,3 περιστατικά. Καταραμένη φυματίωση! Γκουχ γκουχ..
Και ένα αργυρό μετάλλιο! Στην 6η θέση των αιτιών θανάτου είναι οι χρόνιες παθήσεις του ήπατος (συκωτιού). Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση (4,7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού) μετά την Ολλανδία (4,4) και βρίσκεται σε μακράν καλύτερη κατάσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη (14,3). Αυτοί που αναφωνούν "Ωχ, το συκώτι μου" κάθε τρεις και λίγο είναι οι Ούγγροι με 51 περιστατικά. Μάλλον θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτομαι να κόψουν το αλκοόλ...
Τρίτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα, και μάλιστα σε κατηγορία που δεν το περίμενα. Στην 7η θέση των αιτιών θανάτου πανευρωπαϊκά βρίσκεται ο σακχαρώδης διαβήτης. Η Ελλάδα με μόλις 6 θανάτους από διαβήτη σε 100.000 πληθυσμού είναι καθαρά νικήτρια, αφού η Ευρώπη έχει ένα μέσο όρο της τάξης των 13,9 θανάτων με πιο "γλυκοαίματους" τους Κύπριους με 41,6 θανάτους! Αυτό για τους Κύπριους πραγματικά δεν το γνώριζα... (χμου)
Στην 8η θέση των αιτιών θανάτου στην Ευρώπη βρίσκονται οι... αυτοκτονίες! Κι όμως, αγαπητό μου κοινό! Η Ευρώπη θρηνεί 11,5 θύματα ανά 100.000 κατοίκους της κάθε χρόνο. Η Ελλάδα στην κατηγορία αυτή θα πάρει το δεύτερο αργυρό της με μόλις 2,8 αυτοκτονίες, ακολουθώντας την Κύπρο (0,7). Πιο ευαίσθητοι και επιρρεπείς στο να γίνουν αυτόχειρες εμφανίζονται οι Λιθουανοί μ3 38,9 αυτοκτονίες. Σαφώς, όπως καταλαβαίνετε, στην Ελλάδα η "αυτοκτονία" σαν αιτία θανάτου δε γράφεται εύκολα και σαφώς τα νούμερά μας (και της Κύπρου) είναι πλασματικά. Σας το λέω κι εγώ που είμαι μέσα στα νοσοκομεία τόσα χρόνια. Μούφα μετάλλιο ήταν αυτό, ντοπέ με σπόνσορα τον Ιερώνυμο.
Η 9η θέση των αιτιών θανάτου στην Ευρώπη κατέχεται από τη θανατηφόρα μέθη. 2,8 στους 100.000 Ευρωπαίους χάνουν κάθε χρόνο τη μάχη με το αλκοόλ. Ακόμα ένα παράδοξο εδώ. Η Ελλάδα παίρνει το τέταρτο χρυσό της (0,1 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού), καταρρίπτοντας όλες τις καταστροφολογικές μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στα ελληνικά ΜΜΕ. Πότες και όχι ιππότες είναι σίγουρα οι Εσθονοί με 10,6 τέτοια περιστατικά.
Στη 10η θέση των αιτιών θανάτου στην Ευρώπη φιγουράρει το AIDS (ναι ναι καλά διαβάσετε, με 1,2 θανάτους ανά 100.000 κατοίκων κάθε χρόνο). Η Σλοβακία έχει μηδενίσει τα νούμερά της και παίρνει εδώ το χρυσό μετάλλιο, ενώ η χώρα μας μοιράζεται το αργυρό με την Κύπρο (με 0,1 θανατηφόρα κρούσματα). Αλλά τι αργυρό είναι αυτό, που έρχεται από μια αύξηση των κρουσμάτων μας? Η Ελλάδα, παραδόξως, είναι η μόνη μη αναπτυσσόμενη χώρα που είχε πέρσι αύξηση των αναφερθέντων κρουσμάτων AIDS. Ενώ όλοι ρίχνουν τα νούμερά τους, εμείς τα ανεβάζουμε... Πρωταθλητές στην απροσεξία ανακηρύσσονται οι Πορτογάλοι με 8,1 θανάτους.
Στις δολοφονίες, που είναι πανευρωπαϊκά η 11η αιτία θανάτου, είμαστε 6οι με 0,8 δολοφονίες ανά 100.000 πληθυσμού. Πιο ήρεμοι φαίνεται πως είναι οι Λουξεμβουργέζοι (0,5) και πιο εγκληματίες οι Εσθονοί (10,8), ενώ η Ευρώπη των 25 είναι μάλλον ήρεμη (1,2).
Πέμπτο χρυσό για την Ελλάδα στην τελευταία κατηγορία! Ως 12η αιτία θανάτου στην Ευρώπη νοείται η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Στην Ελλάδα οι θάνατοι τοξικομανών είναι σχεδόν μηδενικοί (σχεδόν 1 στο εκατομμύριο). Παρόλα αυτά τα ΜΜΕ φροντίζουν να διογκώνουν το θέμα και καλά κάνουν. Στην Ευρώπη το πρόβλημα είναι σαφώς μεγάλο με 0,7 θανάτους ανά 100.000 κατοίκων κάθε χρόνο. Πρωταθλήτρια στη βλακεία η Αυστρία με 2,3 θανάτους τοξικομανών. Εδώ να σημειωθεί ότι τα νούμερα αυτά αφορούν σε θανάτους αποκλειστικά κατά τη χρήση και όχι από επιπλοκές της χρήσης.
Τελικός απολογισμός (σε 12 κατηγορίες):
5 χρυσά
3 αργυρά
5 χρυσά
3 αργυρά
Άσε που με βάση τα στατιστικά της CIA, η Ελλάδα στο προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση (πόσο περιμένουμε δηλαδή να ζήσει δηλαδή κανείς, αν γεννηθεί σήμερα) βρίσκεται στην 24η θέση παγκοσμίως, στην 10η θέση μεταξύ των χωρών που έχουν πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων και στην 5η θέση στην Ευρώπη των 25 με 79,38 έτη. Ακόμα δεν έχω φτάσει ούτε στα μισά. Τι χαρά! Ή έχουμε δηλαδή καλούς γιατρούς (ευλογάει τα γένια του, ξεροβήχει) ή είμαστε γερά σκαριά εκ φύσεως...
Πηγές: Eurostat, CIA Factbook 2008
http://my-greece.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου