Ζούμε σε ρυθμούς εντατικούς και εξωφρενικούς. Σπαταλάμε την ενέργειά μας μέχρι τελευταίας ρανίδος στις συγκοινωνίες, στη δουλειά, στις υποχρεώσεις του σπιτιού. Και έχουμε και από την άλλη τους κάθε λογής ειδικούς να μας συστήνουν διάφορα ματζούνια, για να αναπληρώσουμε τις δυνάμεις μας. Στο παρόν post δε θα αναφερθώ στα Upsavit (κτλ) του Ευαγγελάτου, καθώς εμπίπτουν στην κατηγορία των συμπληρωμάτων δατροφής (βιταμίνες). Θα μιλήσουμε για τα λεγόμενα energy drinks. Λογιών λογιών αναψυκτικά που υπόσχονται ατελείωτη ενέργεια τύπου Duracell μέχρι και... φτερά! Θα ξεπετάξω στα γρήγορα την πλειάδα των ποτών αυτών και θα επιμείνω στο RedBull.
Τι κάνει ένα drink, energy drink? Είναι η περιεκτικότητά του σε συγκεκριμένες ουσίες. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες από μεθυλοξανθίνες (τουτ' έστιν καφφεΐνη, τσάι, κακάο -συνήθως καφφέ, όμως), το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, βότανα (συνήθως αντιοξειδωτικά και διουρητικά), γκουαράνα (θυμήσου για τα εφεδρινούχα), ταυρίνη, ginseng, μαλτοδεξτρίνη (ένα μεγαλομοριακό σύμπλεγμα που σπάει στον οργανισμό σε πολλά μόρια ζάχαρης), ινοσιτόλη, καρνιτίνη, κρεατίνη, γλυκουρονολακτόνη, ginkgo biloba, ζάχαρη και ανθρακούχο νερό. Μεταξύ τους τα energy drinks διαφέρουν μόνο στην ποσόστωση αυτών των ουσιών και αυτό οφείλεται στο τι δουλειά κάνει το καθένα. Αν είναι για το γυμναστήριο, θα έχει μπόλικη κρεατίνη. Αν είναι για την εργαζόμενη μάνα που δεν την κρατάν τα πόδια της έχει μπόλικη ζάχαρη και καφφεΐνη. Αν είναι για την εργαζόμενη μάνα που δε μπορεί να πάρει τα πόδια της, αλλά κάνει και δίαιτα, τότε δεν έχει ούτε ζάχαρη. Προφανώς, με όλες αυτές τις ουσίες σου ήρθε ταράκουλο, αλλά μη σκας. Δεν είναι κάτι το τρομερό. Κι αυτό, γιατί η ποσότητα των ουσιών αυτών δεν έχει φανεί να ασκεί καμία απολύτως επίδραση στον οργανισμό σου. Καλύτερα, δηλαδή, να πιεις έναν καφέ με μπόλκικο καφέ και ζάχαρη. Γιατί περί αυτού πρόκειται.
Οι επιθυμητές δράσεις των energy drinks είναι η προκαλούμενη ευφορία (που αυτό συμβαίνει λόγω της καφεΐνης), η αύξηση της οξυδέρκειας (σα να λέμε ότι οι νοητικές σου ικανότητες απογειώνονται -το οποίο δε νομίζω να σε ενδιαφέρει από τη στιγμή που έχεις τελέψει από ενέργεια. εκτός αν κάνεις δουλειά γραφείου) και η καλύτερη αιμάτωση (και επομένως αντοχή) των μυών του πάνω μέρους του σώματός μας. Τέλος, θα ξέρεις ότι η ενέργεια για το σώμα μας είναι η ζάχαρη. Αν έχεις ξεπατωθεί στ' αλήθεια, τότε το energy drink μπορεί να καλύψει την επιτακτική ανάγκη για ενέργεια, ΑΝ δεν έχεις τη δυνατότητα να φας ένα κανονικό γεύμα. Κλάιν μάιν δηλαδή. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες (που έρχονται κυρίως μετά από κατάχρηση) είναι η ανησυχία, η αϋπνία, η νευρικότητα και η ταχυκαρδία. Αν πίνεις μόνο ένα τη φορά, δεν παθαίνεις τίποτα -αυτό κράτα.
Τα energy drinks περιέχουν κυρίως καφφεΐνη. Η ουσία αυτή δεν είναι ευλογημένη, αφού έχουμε πει πως όλες οι φαρμακευτικές ουσίες δε θέλουν πολύ, για να μετατραπούν σε φαρμάκια. Σήμερα, τα περισσότερα από τα κυκλοφορούντα σκευάσματα περιέχουν από 50 ως 505 mg καφφεΐνης ανά μπουκαλάκι και δεν ενέχουν κινδύνους, αν πιούμε μόνο ένα. Ο φραππέ έχει 71-111 mg ανά ποτήρι, ο espresso 36-102 mg, το τσάι 40-50 mg και η coca cola 23 mg. Τι συμβαίνει με τα energy drinks? Το Red Bull περιέχει 80 mg, το Lucozade 16 mg, ενώ τα Gatorade και Powerade δεν έχουν καθόλου, μιας και στηρίζονται μόνο στην αναπλήρωση των υγρών (ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες). Για τα energy drinks τύπου Gatorade δε θα μιλήσω, γιατί είτε νεράκι πιεις, είτε αυτά, το ίδιο και το αυτό είναι. Τα λεφτάκια σου θέλουνε όλοι. Βέβαια, εδώ να αναφέρω ότι για χρόνια το Lucozade πολεμάει αυτά τα energy drinks και μάλιστα κατάφερε να μπει μέχρι και στα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρεττανίας! Πώς τα κατάφερε? Πώς μπόρεσε ένα energy drink να συνταγογραφείται? Απλό. Η εταιρεία παραγωγής του είναι η GlaxoSmithKline. Nαι ναι... αυτή που φτιάχνει το Panadol, τις αντιβιώσεις Amoxil και Augmentin, το Zantac των στομαχικών, το Zovirax του έρπη, μέχρι και το.... χυμό φραγκοστάφυλο Ribena! Οπότε αντιλαμβάνεσαι πως λειτούργησε όλο αυτό το κύκλωμα και ότι σε καμία περίπτωση το Lucozade δεν είναι... φάρμακο!
Κι αφού σου είπα ότι τα energy drinks (πλην του RedBull) είναι άχρηστα και ακίνδυνα, εδώ να σου εφιστήσω την προσοχή σε μερικές μάρκες μ' έκαψες. Από τα παρακάτω να μην πάρεις ποτέ, γιατί έχουν επικίνδυνες ποσότητες καφφεΐνης και άλλων διεγερτικών ουσιών: Battery, Blue Charge, Cintron Energy Enhancer, Crave Energy Drink, FIXX Extreme Ultra Shots, Jolt Endurance Shots, Redline, Relentless, RELOAD, Rockstar, Spike Shooter, Glaceau VitaminEnergy και Xtreme Shock. Αν θέλεις, δηλαδή, σώνει και καλά να πιεις energy drink, τουλάχιστον μην πάρεις τα επικίνδυνα. Και πάμε στο RedBull.
To RedBull σήμερα κλείνει τα 22 του, καθώς η αυστριακή επιχείρηση που το παράγει κατάφερε πέραν των αντιξοοτήτων να ενηλικιωθεί, αλλά όχι και να καθιερωθεί. Ο κύριος όγκος της παραγωγής έρχεται από την Ταϊλάνδη και όχι από κάποια ευρωπαϊκή χώρα, όπως ίσως νόμιζες. Πρόκειται για το πιο εξελιγμένο energy drink, αν θα μπορούσε κανείς να δει εξέλιξη σε αυτά τα σκευάσματα. Το πρώτο energy drink ever παρασκευάστηκε στη Σκωτία το 1901, κάνοντας τους Σκώτους πρωτοπόρους και σε ένα άλλο ποτό πέραν του whiskey. Η δημοφιλία που απήλαυσε δεν ήταν η επιθυμητή και από εκεί και πέρα οι μόνοι που τιμούσαν τα energy drinks ήταν οι Ασιάτες. Έτσι και με το RedBull, το οποίο αποτελεί απόγονο του Krating Daeng, του κόκκινου ταύρου στα ταϊλενδέζικα. Πώς και ήρθε στην Ευρώπη? Ο υπεύθυνος marketing μιας εταιρείας παραγωγής οδοντοπαστών ταξίδεψε στην Ταϊλάνδη και εκεί πίνοντας ένα Krating Daeng ξεπέρασε και καλά αμέσως το jet lag. Άλλα 'ντ' άλλα... Έτσι και ήρθε στα ψυγεία μας και σήμερα ο τύπος αυτός είναι ο 260ος πιο πλούσιος άνθρωπος στον πλανήτη με 4 δις δολάρια στις τσέπες. Σήμερα, το RedBull κυκλοφορεί σε 130 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τι δεν ξέρεις? Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ταϊβάν (η μητέρα χώρα του ποτού) και η Ουρουγουάη έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία του και αυτό, λόγω της περιεκτικότητάς του σε ταυρίνη.
Η ταυρίνη (2-αμινο-αιθανο-σουλφονικό οξύ) είναι ένα οργανικό σουλφονικό οξύ (που περιέχει θειάφι δηλαδή) και προέρχεται από ένα αμινοξύ μας που ονομάζεται κυστεΐνη. Στον άνθρωπο μπορεί να βρεθεί στη χολή και σε άλλους ιστούς, αλλά βρίσκεται κυρίως στα ζώα, όπου η ταυρίνη είναι απαραίτητο αμινοξύ (φαντάσου ότι πρώτα απομονώθηκε από τη χολή βοδιού). Με λίγα λόγια, η ταυρίνη είναι απαραίτητο συστατικό για τα ζώα, όχι όμως και για τον άνθρωπο. Κανονικά παράγεται στα @ρχίδια πολλών θηλαστικών και σε μεγαλύτερες ποσότητες στο σπέρμα ταύρου. Θα σε απογοητεύσω σκουληκάκι μου, αλλά η βιομηχανία το βρήκε ασύμφορο να μαλακίζει τόσους ταύρους και παρασκευάζει εργαστηριακά την ταυρίνη από κυστεΐνη, βιταμίνη Ε και μεθειονίνη. Στα θετικά που προκαλεί η ταυρίνη στον άνθρωπο συγκαταλέγονται: η εγρήγορση, η ενδυνάμωση των μυών, η αντιοξειδωτική της δράση, η απώλεια βάρους, η προστασία από τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη, η ενδυνάμωση της καρδιάς (σε πειράματα με γάτες), η βελτίωση ενός κιρρωτικού συκωτιού (σε πειράματα με ποντίκια) και η διατήρηση της σπαργής του δέρματος (ενυδάτωση). Στα αρνητικά: ενοχοποιείται για ένα σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας μετά από ούρηση (έχει φάει μερικούς), το overdose σκοτώνει ακαριαία με ανακοπή (έφαγε μια κοπέλα που ήπιε 4), προκαλεί ημικρανίες (γιατί περνάει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και δρα κατευθείαν στο κεφάλι), κοιλιακοί πόνοι στο άσχετο, αρρυθμίες, περιέχει ίχνη κοκαΐνης (εξάρτηση και λοιπές συνέπειες) και βλέπεις αστράκια (στην κυριολεξία). Συνοψίζοντας, καλό το RedBull, αν θες να δώσεις λίγη παραπάνω ενέργεια στη νύχτα σου ή να δυναμώσεις σε φάση της ημέρας που δεν υπάρχει η δυνατότητα να τσιμπήσεις κάτι, αλλά -όπως σε όλα- η κατάχρηση είναι επικίνδυνη. Κι αφού μπορείς να το αποφύγεις, απόφυγέ το!
Super Φρέσκο Νέο: Στην Ταϊβάν εκκρεμεί από τις 2 Ιουνίου φέτος καταδικαστική απόφαση για θανατική ποινή παντός υπευθύνου για την εισαγωγή εκεί της Red Bull Cola που βρέθηκε να περιέχει... κοκαΐνη! -δες αν δεν πιστεύεις.
Πηγές: 1) Scholey AB & Kennedy DO. Cognitive and physiological effects of an "energy drink": an evaluation of the whole drink and of glucose, caffeine and herbal flavouring fractions. Psychopharmacology (Berl) 176: 320-330 (2004) [link], 2) Iyadurai SJP & Chung SS. New-onset seizures in adults: Possible association with consumption of popular energy drinks. Epilepsy & Behavior 10(3): 504-508 (2007) [link], 3) Reissig CJ, et al. Caffeinated energy drinks—A growing problem. Drug & Alcohol Dependence 99: 1-10 (2009) [link], 4) Clauson KA, et al. Safety issues associated with commercially available energy drinks. Journal of the American Pharmacists Association 48(3): 55-67 (2008) [link].
Πηγή:http://my-greece.blogspot.com
Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου