Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Προς Άουσβιτς 70 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα..


Share

Εβδομήντα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, ένα τρένο πρόκειται να διασχίσει συμβολικά τα 140 περίπου χιλιόμετρα που διένυσαν στις 14 Ιουνίου 1940 Πολωνοί πολιτικοί κρατούμενοι για το Άουσβιτς, όπου εξολοθρεύτηκαν 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι.


Με πρωτοβουλία των οικογενειών του Άουσβιτς, ναζιστικού στρατοπέδου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η διαδρομή του τρένου, φέροντας ανάμεσα στους επιβάτες 10 επιζήσαντες από την πρώτη αμαξοστοιχία, πραγματοποιείται ως φόρος τιμής “σε όλα τα θύματα των ναζιστικών γερμανικών στρατοπέδων”.

Όπως τότε, η αμαξοστοιχία θα σταματήσει στο σταθμό της Κρακοβίας, όπου 728 άνδρες, μεταξύ των οποίων πολλοί είχαν προσπαθήσει να συναντήσουν μέσω Σλοβακίας και Ουγγαρίας πολωνικά στρατεύματα στη Γαλλία, έμαθαν εκείνη την ημέρα πως γερμανικά στρατεύματα είχαν εισβάλει στο Παρίσι.

"Ήταν σαν το έδαφος να υποχωρεί κάτω από τα πόδια μας. Είχαμε ως στόχο να φθάσουμε στη Γαλλία και να που το Παρίσι ήταν υπό κατοχή και η Γαλλία υπό παράδοση", διηγήθηκε σε συνέντευξή του ο Καζιμίερτζ Αλμπίν, o οποίος ήταν 17 ετών εκείνη την εποχή.

Αρκετές χιλιάδες ανδρών και αγοριών, που από τους ναζί αποκαλούνταν “τουρίστες”, προσπάθησαν, όπως ο Καμιζίερτζ Αλμπίν, να περάσουν τα σύνορα το Σεπτέμβριο του 1939. Ωστόσο, 728 εξ αυτών σφραγίστηκαν στο μπράτσο με αριθμό από 31 έως 758, καθώς τριάντα κρατούμενοι του κοινού ποινικού δικαίου ήταν ήδη εκεί και θα χρησίμευαν ως "κάπο".

Οι κάπο ήταν γενικά επαγγελματίες εγκληματίες που διορίζονταν από τις αρχές των στρατοπέδων για να είναι επικεφαλής στις ομάδες εργασίας και να ελέγχουν τους στρατώνες.

Εγκαταστάθηκαν στα κτίρια του Μονοπωλίου του καπνού, κοντά στο στρατώνα, και από την επόμενη ακόμα ημέρα άρχισε μια περίοδος καραντίνας, οπότε και οι κρατούμενοι ξυλοκοπήθηκαν, βασανίστηκαν, υποβλήθηκαν σε αφόρητες σωματικές ασκήσεις και εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκαν σε έργα επέκτασης του στρατοπέδου. Τουλάχιστον 227 μεταξύ αυτών πέθαναν στο Άουσβιτς και 300 επέζησαν του πολέμου.

Έως την άνοιξη του 1942 η πλειοψηφία των κρατουμένων στο 'Αουσβιτς είναι μη εβραίοι Πολωνοί φυλακισμένοι. Ο Καζιμίερτζ Αλμπίν που δραπέτευσε το Φεβρουάριο το 1943, θα είναι μάρτυρας το 1942 της μαζικής άφιξης Εβραίων από όλη την Ευρώπη: ηλικιωμένοι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά.

Στο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου έχασαν τη ζωή τους ένα εκατομμύριο Εβραίοι, όπως και 70.000 με 75.000Πολωνοί μη Εβραίοι, 21.000 αθίγγανοι, 15.000 Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου και 10.000 με 15.000 άλλοι κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων αντιστασιακοί, σύμφωνα με τα στοιχεία του μουσείου του στρατοπέδου.

www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...