Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Εκστρατεία "μοιράστε την περιουσία σας" από Gates και Buffett


Share
 Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο αρχίζουν μία άνευ προηγούμενου εκστρατεία, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της φιλανθρωπίας, ζητώντας από τους «ομολόγους» τους να δώσουν τουλάχιστον τη μισή καθαρή αξία της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.



Όπως αναφέρει το περιοδικό Fortune σε χθεσινό του δημοσίευμα, πριν από περίπου ένα χρόνο, διέρρευσε στον τύπο ότι οι δύο πλουσιότεροι Αμερικανοί, ο Bill Gates και ο Warren Buffett, είχαν οργανώσει ένα «μυστικό δείπνο» με δισεκατομμυριούχους της Νέας Υόρκης. Ο γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση, David Rockefeller ειπώθηκε ότι ήταν οικοδεσπότης, ο δήμαρχος Michael Bloomberg και η Oprah Winfrey ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων, ενώ το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η φιλανθρωπία.

Πολλά αμερικανικά δίκτυα, δέχτηκαν με έκπληξη το «γεγονός», άλλοι χλεύασαν την είδηση θεωρώντας την φάρσα, ενώ η Patty Stonesifer, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του ιδρύματος Bill & Melinda Gates Foundation, δήλωσε στην εφημερίδα Seattle Times, ότι επρόκειτο για μία συνάντηση φίλων και συνεργατών στην οποία συζήτησαν κάποιες φιλανθρωπικές ιδέες.

Ακόμη όμως κι έτσι, η συζήτηση αυτή έχει τη δυναμική να αλλάξει δραματικά την φιλανθρωπική συμπεριφορά των Αμερικανών, ωθώντας τους να αυξήσουν κατά πολύ τα ποσά που δωρίζουν. Με το εν λόγω δείπνο, ο Buffett και ο Gates ξεκίνησαν ίσως τη μεγαλύτερη εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων στην ιστορία. Οι δύο μεγιστάνες θα δέχονται δωρεές κάθε είδους, ωστόσο βασικός στόχος είναι οι δισεκατομμυριούχοι, των οποίων ελπίζουν να αυξηθούν κατά πολύ τα χρήματα που δίνουν.

Η ελπίδα αυτή δεν καταγράφηκε στο δείπνο της Νέας Υόρκης, ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό, έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη δύο συναντήσεις του Buffett με τον Gates και την γυναίκα του Melinda, στις οποίες καθορίστηκε ο στόχος: Θα ζητήσουν από τους πλουσιότερους, αρχίζοντας από τη λίστα των Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς, στην οποία βέβαια κατέχουν οι ίδοι τις υψηλότερες θέσεις, να «δεσμεύσουν» για φιλανθρωπικούς σκοπούς το 50% της καθαρής αξίας της περιουσίας τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ή ακόμη και μετά θάνατον.

Το άρθρο του περιοδικού, έχει ομοιότητες με δύο ακόμη άρθρα του Fortune, τα οποία αφορούσαν τον Buffett. Το 1986 ο Buffett απαντούσε με έμφαση αρνητικά στο ερώτημα «θα αφήνατε όλη σας την περιουσία στα παιδιά σας;» Το 2006, το δεύτερο άρθρο "ο Warren Buffett χαρίζει", γνωστοποίησε την πρόθεση του Buffett να δώσει σταδιακά την περιουσία της Berkshire Hathaway σε πέντε ιδρύματα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο είναι το Bill & Melinda Gates Foundation.


Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...