Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Όχι και τόσο ισχυρό όσο νομίζαμε..


Share

Η σημαντική ενίσχυση του ευρώ ήταν αυτή που έκανε την Ευρωζώνη να μην βλέπει να οικονομικά της προβλήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Herman Van Rompuy.

Όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, ο Van Rompuy άσκησε έντονη κριτική στις χρηματαγορές για τις υπερβολικές τους αντιδράσεις στις οικονομικές δυσκολίες της Ευρωζώνης και για την σημαντική ευαισθησία που έδειξαν σε «φήμες και προκαταλήψεις».



«Οι αγορές ήταν πολύ επιεικείς την πρώτη δεκαετία, ωστόσο πλέον είναι πολλές οι φόρες που αντιδρούν υπερβολικά σε μικρά γεγονότα», σημείωσε ο Van Rompuy, προσθέτοντας: «Αυτό που πήγε στραβά δεν έγινε φέτος. Το λάθος έγινε στα 11 πρώτα χρόνια της ιστορίας της Ευρωζώνης. Κατά κάποιο τρόπο, είμαστε θύματα της επιτυχίας μας».

Το ευρώ έγινε ένα πολύ δυνατό νόμισμα με πολύ μικρά spreads κρατικών ομολόγων, κάτι που λειτούργησε σαν υπνωτικό χάπι, ή ένα είδος ναρκωτικού, δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι η Ευρώπη δεν έβλεπε τα προβλήματα που υπόβοσκαν.

Επίσης, στο πλαίσιο συνέντευξής του στους Financial Times, ο επικεφαλής της Ε.Ε. τόνισε ότι η Ευρωζώνη βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής τον περασμένο μήνα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια κρίση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πλέον καταλάβει ότι ο δρόμος είναι η εφαρμογή δύσκολων αλλά αναγκαίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...