Share
Μια από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα της Βορείου Ιρλανδίας, ήταν η σφαγή 13 αμάχων διαδηλωτών στο Λόντοντερι από τις Βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Ο σάλος που είχε προκληθεί τότε ήταν τεράστιος. Τριανταοκτώ ολόκληρα χρόνια μετά σφαγή και δώδεκα χρόνια μετά την αρχή της έρευνας, δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα για τη «Ματωμένη Κυριακή», όπως έμεινε στη ιστορία εκείνη η μέρα.
Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε υπό τον Λόρδο Σάβιλ, όλα τα θύματα, ηλικίας 16 έως 25 ετών, αποδείχθηκε ότι ήταν αθώα και δεν προκαλέσανε ποτέ τους στρατιώτες. Το μόνο που ζητούσαν ήταν η αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και η αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Ιρλανδία.
Φαίνεται πλέον καθαρά, ότι δεν είχε δοθεί καμία απολύτως προειδοποίηση στους διαδηλωτές πριν οι στρατιώτες ανοίξουν πυρ. Επιπρόσθετα, δεν υπήρξε καμία επίθεση με βόμβες μολότοφ ή πέτρες, ώστε να υπάρξει πρόκληση από τη μεριά των διαδηλωτών, ενώ δραματική είναι και η διαπίστωση ότι κάποια από τα θύματα έτρεχαν να ξεφύγουν ή προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες.
Πολλοί είπανε ότι η σφαγή στο Λόντοντέρι ήταν προαποφασισμένη, και επικαλούνται μια μυστική σύσκεψη μελών της προτεσταντικής κυβέρνησης, της στρατιωτικής και της αστυνομικής διοίκησης που πραγματοποιήθηκε στις 25 Γενάρη του 1972, όπου αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν οι αλεξιπτωτιστές της μονάδας «Para -1», ξακουστοί για τη σκληρότητα τους, ώστε να καταστείλουν την ενοχλητική διαδήλωση.
Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες μετά το περιστατικό ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζον Χιούμ, ο οποίος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της σφαγής, κατήγγειλε ότι «πορωμένοι αλεξιπτωτιστές πυροβολούσαν πισώπλατα άοπλους έφηβους»
Η έκθεση για τη «Ματωμένη Κυριακή» που βασίζεται στις ανακρίσεις 2.500 μαρτύρων, αριθμεί 5.000 σελίδες, χρειάστηκε 12 χρόνια για να ολοκληρωθεί και ήταν η πιο ακριβή δημόσια έρευνα στη Βρετανία, καθώς στοίχισε περίπου 195 εκατ. στερλίνες.
Πηγή: www.topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου