Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Τι περιμένει ο Κόκκαλης

Share

Πριν από σχεδόν μία δεκαετία, ο Σωκράτης Κόκκαλης φάνταζε σαν τον απόλυτο κυρίαρχο της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής. Ο όμιλος Intracom ήταν πανίσχυρος, η Intralot άνοιγε τα φτερά της για την κορυφή του κόσμου και η δυναστεία του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα φανέρωνε απλώς την άνεση του Κόκκαλη να μετατρέπει σε χρυσό ό,τι άγγιζε. Ο σύγχρονος Έλληνας Μίδας ήταν πρόεδρος σε περισσότερες από 50 εταιρείες, πολλές εκ των οποίων εισηγμένες, και το κύρος του –όπως και η επιχειρηματική του δράση– ξεπερνούσε τα στενά όρια της χώρας. Υπουργοί και βουλευτές επιζητούσαν την παρέα του και η παρουσία του στη Μύκονο αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους απανταχού jet-setters. 

Το σκάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας του 1999, αποτέλεσε την απαρχή μιας λιγότερο εντυπωσιακής αλλά εξίσου δημιουργικής περιόδου. Οι αποτιμήσεις των εταιρειών έπεσαν, όπως και οι τόνοι των εξαγγελιών του Προέδρου. Οι δουλειές άλλωστε πάγωσαν για ένα διάστημα και όλοι δικαιολόγησαν την εσωστρέφεια του ομίλου, εντάσσοντάς την στο γενικότερο αρνητικό κλίμα που επικρατούσε την εποχή εκείνη. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Κόκκαλης προσπάθησε για το μεγάλο comeback. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να παίρνει πρωταθλήματα, η Intralot επεκτάθηκε ραγδαία στο εξωτερικό και το σχέδιο του ιδίου για την ενδυνάμωση της άλλοτε κραταιάς μητρικής του εταιρείας μέσω της συνεργασίας με τους Ρώσους της Sistema έμοιαζε πειστικότερο από ποτέ. Μπορεί οι εξελίξεις να μην ήταν καταιγιστικές όπως στη δεκαετία του ’90 αλλά μέχρι και την αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας και την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ (ή και λίγο μετά όπως στην υπόθεση της Sistema) ήταν σημαντικές και κυρίως δημιουργούσαν προσδοκίες.

Ωστόσο την τελευταία πενταετία ο χρόνος κυλούσε και οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώνονταν. Με μοναδική εξαίρεση την –πανίσχυρη πλέον Ιntralot– οι επιχειρήσεις του βρέθηκαν σε πτωτική τροχιά και κυρίως ο όμιλος βουλιάζει όλο και περισσότερο στην εσωστρέφεια. Η Intracom μοιάζει απλώς να συντηρείται λόγω του μεγέθους της αλλά ουδείς έχει ένα πειστικό αναπτυξιακό story για τη συνέχεια. Η πολύ καλή δουλειά που γίνεται στην hellas online, δεν αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα καθώς ο εξορθολογισμός της αγοράς καθυστερεί και απαιτούνται δραστικές κινήσεις για να υπάρξει εμφανές αποτέλεσμα. Ο Σωκράτης Κόκκαλης περιμένει αφήνοντας διάφορα θέματα ανοιχτά...

Το βασικότερο όλων αφορά την επόμενη ημέρα της Intracom. Ο άλλοτε τηλεπικοινωνιακός γίγαντας έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση της τάξης των 80 εκατ. ευρώ και ελάχιστες ειδήσεις να περιμένει, πέρα από την ανάληψη έργων που δεν έχουν καμία σχέση με το μπαράζ έργων που υποσχόταν η συνεργασία με τη Sistema. Το κομμάτι των εξοπλισμών είναι παγωμένο από την κυβέρνηση εδώ και χρόνια και ευτυχώς η καλή δουλειά της εταιρείας την έχει καταστήσει προτιμώμενο εργολάβο πολλών κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας. Ο Κόκκαλης όμως μοιάζει να μην έχει πλέον τη δύναμη να διαπραγματευτεί απευθείας με τις κυβερνήσεις και να πιέσει για την ανάληψη συμβάσεων. Επιπλέον, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το θέμα της διαδοχής στο τιμόνι της Intracom. Ο ίδιος αποφασίζει ακόμη προσωπικά για τις εξελίξεις μαζί με μια ομάδα στενών συνεργατών του αλλά δεν έχει ορίσει ουσιαστικά φυσικό ή άλλο διάδοχο. Οι απόπειρες με διαφόρους διευθύνοντες συμβούλους τα τελευταία χρόνια δεν απέδωσαν αυτά που ήλπιζε ο Πρόεδρος.

Η στροφή του ομίλου στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, πέρασε τα προηγούμενα χρόνια από σαράντα κύματα για να καταλήξει τελικά στο ελπιδοφόρο όχημα της hellas online. Εκεί ο Κόκκαλης βάσισε πολλά από τα σχέδιά του για ανάπτυξη. Χρειάστηκε να ενισχύσει κεφαλαιακά την εταιρεία, να χρησιμοποιήσει τις επαφές του με τη Vodafone και φυσικά να βάλει την εταιρεία στο Χ.Α. μέσω ενός οχήματος -της Unibrain- που του ανήκε. Η εταιρεία έχοντας δαπανήσει σημαντικά κεφάλαια για υποδομές έχει υλοποιήσει το επενδυτικό της πλάνο αλλά περιμένει καρτερικά να συγκεντρώσει την κρίσιμη μάζα ώστε να μπορέσει να αυξήσει τα έσοδά της από υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Το σχέδιο συγχώνευσης με την Forthnet έχει πέσει από καιρό στο τραπέζι. Αμφότερες οι πλευρές δείχνουν έκδηλο ενδιαφέρον αλλά όσοι γνωρίζουν λένε ότι κολλάει στην ένταξη ή όχι της Nova στο σχήμα. Μάλιστα αναφέρουν ότι ο Σ. Κόκκαλης θα μπορούσε να λύσει το θέμα προικοδοτώντας το σχήμα με τα δικαιώματα τηλεοπτικών μεταδόσεων της ομάδας του Πειραιά. Κάτι που προς το παρόν δεν έχει δείξει διατεθειμένος να κάνει. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι η μετοχική σύνθεση της εταιρείας είναι τόσο δαιδαλώδης που δεν είναι εύκολο να βρεθεί μια χρυσή τομή και να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές.

Οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, δεν ήταν εμφανείς μέχρι πρότινος παρά μόνον σε όσους ασχολούνται με τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Όταν όμως η κατάσταση άρχισε να αφορά και τον Ολυμπιακό, έγινε θέμα συζήτησης και μεταξύ των φιλάθλων. Δηλαδή όλης της Ελλάδας.

Την ερχόμενη Δευτέρα, η ομάδα ξεκινά την προετοιμασία και βεβαίως είναι πολλά τα θέματα που δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη. Μεταξύ αυτών και το θέμα της μετοχικής σύνθεσης της ΠΑΕ. Ο Β. Μαρινάκης με περισσή διπλωματία αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι ο μεσσίας της ΠΑΕ αλλά αφήνει τεχνηέντως και αιχμές κατά Κόκκαλη, ενώ ο Πρόεδρος δεν είναι και πολύ «ζεστός» για μια τέτοια εξέλιξη. Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού λένε ότι προς το παρόν δεν έχουν «ταιριάξει» με τον εφοπλιστή. Υπάρχει άλλωστε και το άλλοθι των Αγγελόπουλων σε μια υπόθεση που θυμίζει εκνευριστικά πολύ τον αντίστοιχο ανταρτοπόλεμο σαλονιού που εκτυλίχθηκε προ διετίες στον Παναθηναϊκό.  Οι χθεσινές δηλώσεις που φέρνουν Μαρινάκη και Κόκκαλη πολύ κοντά, απλά παρατείνουν την αγωνία των φιλάθλων και μένει να δούμε αν τελικά θα συμβεί κάτι ή όχι. Μετά έχουμε πολύ χρόνο για να αναλύσουμε τους λόγους μιας τέτοιας συμμαχίας που οικοδομήθηκε σταδιακά και μετά από εκατέρωθεν χτυπήματα.  Οι φίλαθλοι πάντως έχουν εναποθέσει τις ελπίδες στον εφοπλιστή και αν δεν ευδοκιμήσει το deal νιώθουν ότι τίποτε δραστικό δεν θα συμβεί εκτιμώντας ότι η διοίκηση της Πειραϊκής ΠΑΕ θα επικαλεστεί την οικονομική κρίση.

Ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα πήρε το θέμα μετά την κλήση του Κόκκαλη από την εξεταστική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens. Η κλήση του Κόκκαλη είναι είδηση πρώτης γραμμής αλλά ο Πρόεδρος δεν φαίνεται διατεθειμένος να ενδώσει και να συμμετάσχει στο show που έχει στηθεί στη Βουλή. Κύκλοι που τον γνωρίζουν αναφέρουν ότι δεν θα παραστεί καν στην επιτροπή αλλά θα στείλει υπόμνημα. Βασικό του επιχείρημα είναι ότι για περισσότερες από 40 υποθέσεις που έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν και τον ενέπλεκαν σε σενάρια που έφταναν μέχρι και την κατασκοπία, αθωώθηκε από τη δικαιοσύνη.

Ο Κόκκαλης συνεχίζει να περιμένει. Πιθανόν την κατάλληλη ευκαιρία για όλα. Άλλωστε οι καλοί επιχειρηματίες πολλές φορές είναι αυτοί που ξέρουν να περιμένουν. Αυτό που τρομάζει πολλούς είναι αν τελικά έχει κάποιο σχέδιο ή απλά οδηγήθηκε στη σημερινή κατάσταση από τις εξελίξεις.


Του Σταμάτη Ζαχαρού
Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...