Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

10 ecoheroes

Σε πείσμα των καιρών το μεράκι κάποιων ανθρώπων γράφει ακόμη ιστορία. Δέκα συμπολίτες μας το αποδεικνύουν… Ο Παύλος με το ποδήλατό του, η Αμαλία στον κήπο, τα παιδιά του Lunch Street στο αυτοσχέδιο γλέντι που στήνουν στην πλατεία. Δέκα άνθρωποι της διπλανής πόρτας που «είδαν πράσινο» στην γκρίζα Αθήνα και υιοθέτησαν έναν τρόπο ζωής που βοηθά σημαντικά το περιβάλλον.

Ανάμεσά τους ένας δικηγόρος, μία νοικοκυρά, πέντε μαθητές, ένας καθηγητής, ένας πολιτικός μηχανικός, άνθρωποι διαφόρων ηλικιών και ενδιαφερόντων με κοινό σημείο την αγάπη για τη ζωή.
Οι δέκα ecoheroes -όπως ονομάστηκαν- βραβεύτηκαν στο Green Design Festival, το οποίο πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Μαζί τους παρουσιάστηκαν και οι αφίσες που φιλοτέχνησαν επαγγελματίες σχεδιαστές, αντλώντας έμπνευση από τη δραστηριότητά τους.
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ ανταλλάσσονται ιδέες και προτάσεις -με θέμα την οικολογία- μέσω των νέων τεχνολογιών, της εικόνας και του σχεδίου. Επίκεντρο των δράσεων είναι η Πλατεία Συντάγματος, όπου έχει στηθεί το EcoMuseum, μια ανακυκλώσιμη κατασκευή που φιλοξενεί εκθέσεις, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το «Εθνος» παρουσιάζει τα δέκα πρόσωπα που βραβεύτηκαν, όπως και τις αφίσες που φιλοτεχνήθηκαν με πρώτη ύλη το παράδειγμά τους.
Lunch Street Party
Πρόσκληση σε… υπαίθριο γεύμα
Εγκαινίασαν μια νέα μορφή ακτιβισμού, στήνοντας κάθε φορά σε έναν διαφορετικό δημόσιο χώρο ένα γλέντι, με τραπέζια, καρέκλες, φαγητά, ποτά και μουσική που φέρνει ο καθένας από το σπίτι του. «Είναι ένας τρόπος να παρέμβουμε στον κακοποιημένο δημόσιο χώρο, να διαμορφώσουμε ένα άθλιο δρομάκι, μια παρατημένη πλατεία», λένε οι ίδιοι στο http://lunchstrteetparty.blogspot.com
Π. Γεράρδος
Διανύει καθημερινά 30 χλμ. με ποδήλατο
Διανύει καθημερινά με το ποδήλατό του απόσταση 30 χιλιομέτρων εντός της Αθήνας. Ξεκίνησε τις ορθοπεταλιές το 2006, όταν διαπίστωσε ότι είχε πάρει μερικά παραπανίσια κιλά. Αρχικά ποδηλατούσε 2-3 φορές την εβδομάδα στη διαδρομή σπίτι-δουλειά, δηλαδή Γαλάτσι – Χαλάνδρι, ενώ στη συνέχεια το καθιέρωσε για τη δουλειά, το ποτό, το θέατρο, τον κινηματογράφο, για όλες του τις μετακινήσεις.
Ελ. Βαρβιτσιώτη
Η γιαγιά της ανακύκλωσης
Νοικοκυρά, μητέρα και γιαγιά γνωρίζει τα πάντα για τον κύκλο της ζωής και τα εφαρμόζει στην πράξη. Φανατική της ανακύκλωσης ζει στον Αγιο Δημήτριο και διαχωρίζει ευλαβικά το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο, τις μπαταρίες, τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές ακόμη και το μαγειρικό λάδι, όταν δεν το κάνει σαπούνι. Κάθε χρόνο, επιστρέφει από τις διακοπές με το αυτοκίνητο γεμάτο ανακυκλώσιμα που προορίζονται για τους κάδους του Μπραχαμίου.
Α. Ζέπου
Ο σκουπιδότοπος έγινε… κήπος
Μεταμόρφωσε σε κατάφυτο κήπο της γειτονιάς ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο του Κεραμεικού που είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Αφού συνειδητοποίησε ότι ακολουθώντας τη γραφειοκρατία δεν θα επιτύγχανε τα επιθυμητά αποτελέσματα, ανέλαβε μόνη της δράση, καλώντας μπουλντόζες και εμπνέοντας τους γείτονες να την ακολουθήσουν στη φύτευση λουλουδιών.
Αθ. Τσιώκος – Πλαπούτας
Οταν ο πόνος γίνεται δύναμη
Η ζωή του σημαδεύτηκε τραγικά το 1990, όταν ο γιος του σκοτώθηκε σε τροχαίο στη λεωφ. Κατεχάκη εξαιτίας παράνομης διαφημιστικής πινακίδας. Από τότε ο δικηγόρος Αθανάσιος Τσιώκος – Πλαπούτας μετέτρεψε τον πόνο του σε δύναμη και ξεκίνησε έναν μαραθώνιο δικαστικό αγώνα για την απομάκρυνση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Πριν από μερικούς μήνες τα αρμόδια υπουργεία ξεκίνησαν το ξήλωμά τους.
Oikologrio.gr
Ηλεκτρονική ευαισθησία
Μια ηλεκτρονική «πλατεία» όπου συναντιούνται περιβαλλοντικές ευαισθησίες και οργανώνονται δράσεις μεταξύ αγνώστων, ενώ στους τοίχους της είναι γραμμένα συνθήματα για τη φύση και τη ζωή. Ξεκίνησε ως anadasosi.blogspot.com το 2007, όταν η Ελλάδα είχε παραδοθεί στις φλόγες. Τότε με λίγα sms και ένα διαδικτυακό κάλεσμα συγκέντρωσε στο Σύνταγμα χιλιάδες μαυροφορεμένους πολίτες.
Β. Στογιάννης
Ο άνθρωπος του δάσους
Βασικό μέλος της ομάδας Εθελοντικής Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής γνωρίζει κάθε σπιθαμή του δάσους και αφιερώνει πολλές ώρες περιπολώντας για την προστασία του. Το καλοκαίρι βρίσκεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που φλέγεται, ενώ τον χειμώνα φυτεύει αναδασωτέες περιοχές.
Γ. Κοτάκης
Παράγοντας… πράσινο ρεύμα
Ο πρώτος Ελληνας που τοποθέτησε στο σπίτι του φωτοβολταϊκό σύστημα και πουλά στη ΔΕΗ το πράσινο ρεύμα που παράγει είναι ο Γιάννης Κοτάκης – πολιτικός μηχανικός. Από τον περασμένο Νοέμβριο που συνέδεσε τη μονοκατοικία του στην Παλλήνη με τη ΔΕΗ έχει διοχετεύσει στο δίκτυο 4.800 κιλοβατώρες ενέργειας, βάζοντας το δικό του λιθαράκι στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Αθ. Παντέλογλου
Στα βήματα της Εριν Μπρόγκοβιτς
Ο Αθανάσιος Παντελόγλου – χημικός, βιοχημικός μηχανικός είναι ο άνθρωπος που αποκάλυψε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας, αυτό της ρύπανσης του Ασωπού από εξασθενές χρώμιο. Το εντόπισε τυχαία το 1999, ενώ εργαζόταν στα Οινόφυτα. Ξεκίνησε ομιλίες, ενημερώσεις των αρμοδίων, ενώ επικοινώνησε ακόμη και με την… Εριν Μπρόκοβιτς. Παρά τις λοιδορίες, επέμεινε και δικαιώθηκε το 2007 από το Χημείο του Κράτους.
5 μαθητές – 1 καθηγητής
Παλιά ναι, άχρηστα όχι
Πέντε μαθητές, οι Αλ. Αθανασόπουλος, Ηλ. Καϊμακάμης, Κων. Καλιακούδας, Αν. Τζαβάρα, Γ. Επιτροπάκης και ένας εμπνευσμένος καθηγητής, ο Σπ. Κουνάδης, από το 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου ξεδιάλεξαν ξεχαρβαλωμένα εξαρτήματα υπολογιστών και άλλα «άχρηστα» αντικείμενα που βρήκαν στα σκουπίδια και κατασκεύασαν με αυτά ένα φωτιστικό. Για την κατασκευή τους βραβεύτηκαν από τα υπ. Παιδείας και Περιβάλλοντος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ για το http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...