Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

H Σαγκάη του μέλλοντος



Μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες πόλεις της Ασίας, το πιο ισχυρό οικονομικό κέντρο της Κίνας, η Σαγκάη, καταφέρνει να επανεφευρίσκει τον εαυτό της –ακριβώς όπως η Mαντόνα– σε κάθε γειτονιά, επενδύοντας άλλοτε στο παρελθόν και άλλοτε στο μέλλον της. 
Μπες στο κλίμα...
Διαβάζοντας το μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη Σαγκάη Τότε που Ήμασταν Ορφανοί του βραβευμένου με Booker Ιάπωνα συγγραφέα Καζούο Ιζιγκούρο.
Βλέποντας την Αυτοκρατορία του Ήλιου του Στίβεν Σπίλμπεργκ με τους Κρίστιαν Μπέιλ, Τζον Μάλκοβιτς και Μιράντα Ρίτσαρντσον, την πρώτη χολιγουντιανή ταινία που γυρίστηκε στη Σαγκάη.
Που να μεινεις Η Σαγκάη έχει από ξενοδοχεία-υπερπαραγωγές μέχρι boutique hotels, αλλά και πολλά αξιοπρεπή youth hostels. Επίλεξε την περιοχή ανάλογα με το τι είδους ταξίδι επιθυμείς να κάνεις.
The Bund και Peoples Square: Η περιοχή που συγκεντρώνει τον κύριο τουριστικό όγκο, καθώς βρίσκεται δίπλα στα ιστορικάαξιοθέατα, έχει υπέροχη θέα στον ποταμό Huangpu, βολικές συγκοινωνίες και τον East Nanjing Road για ατελείωτο highstreet shopping. Τσέκαρε το στυλάτο ξενοδοχείο Westin Shanghai (www.westin.com/shanghai) και το JW Marriot Tomorrow Square (www.marriott.com/shajw) για να βλέπεις την πόλη πιάτο.
French Concession: Ανεβάζει αισθητά την εικόνα της πόλης, είναι το Παρίσι της Άπω Ανατολής. Ωραίοι δρόμοι με δέντρα και αποικιακού τύπου αρχιτεκτονική, funky art galleries, προχωρημένα εστιατόρια, ενδιαφέρουσα αγορά και hip crowd. Κάνε κράτηση στο Hilton (www.hilton.com), που προσφέρει top class facilities, ή στο κομψό boutique hotel Lapis (www.lapiscasahotel.com/cn).
Jing’an: Εδώ βρίσκονται μερικά από τα πιο σύγχρονα malls με exclusive fashion brands, ο ναός του Βούδα Jade, αλλά και συγκεντρωμένη η art scene της πόλης. Κάνε κλικ στο www.ritzcarlton.com για να δεις το elegant και πρόσφατα ανακαινισμένο Portman Ritz Carlton και στο www.urbnhotels.com για το URBN, το πρώτο carbon neutral ξενοδοχείο της Κίνας με open plan δωμάτια.



Info Express Για να ταξιδέψεις στη Σαγκάη είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας (πληροφορίες στο 210 6723282). Παρόλο που ο τουρισμός φτάνει στο peak του το καλοκαίρι, η καλύτερη εποχή να την επισκεφτείς είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να φτάσεις από το αεροδρόμιο Pudong στο κέντρο –μόλις 8 λεπτά– και παράλληλα να πάρεις μια πρώτη γεύση της πόλης είναι με το τρένο Maglev που φτάνει τα 430 χλμ./ ώρα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος φαίνεται ότι είναι να διασχίσεις το δρόμο – υπολογίζεται ότι συμβαίνουν καθημερινά 600 θάνατοι σε τροχαία. Μη θεωρήσεις λοιπόν ότι επειδή το ανθρωπάκι έγινε πράσινο μπορείς να περάσεις απέναντι. Πολλοί οδηγοί και κυρίως τα μηχανάκια και τα ποδήλατα αγνοούν επιδεικτικά τα φανάρια.
 


Pudong: Μια περιοχή-κλειδί με εξαιρετικά βολικές συγκοινωνίες, με 5άστερα ξενοδοχεία, όπως οι κολοσσοί Grand Hyatt (shanghai.grand.hyatt.com) και Park Hyatt (www.parkhyattshanghai.com), με εστιατόρια και μπαρ που προσφέρουν συγκλονιστική θέα. Είναι πιθανό όμως να νιώσεις αποκομμένη από τη δράση της πόλης.

Που να φας

Shintori: Industrial chic χώρος με ανοιχτή κουζίνα και fusion japanese oriented γεύσεις. Θα δυσκολευτείς λίγο να το βρεις –όπως συμβαίνει με οτιδήποτε αξίζει–, αλλά πρέπει να το ψάξεις. Δεν θα βρεις ταμπέλα, ακολούθησε το δρομάκι με τα μπαμπού. (French Concession, 803 Julu Road, από τον Fumin Road.) T8: Το αγαπημένο των εγχώριων celebrities και όχι άδικα. Σαγηνευτική ατμόσφαιρα που ακολουθεί τις αρχές του Feng Shui, διακόσμηση με κινέζικες αντίκες και ευρωπαϊκή κουζίνα με ασιατικές πινελιές. www.t8shanghai.com. Din Tai Fung: Εδώ τελειώνει η αναζήτηση του τέλειου dumpling. Στο πιο ασφαλές και γευστικό street food θα δοκιμάσεις dumplings κάθε είδους. Προσοχή, γιατί στο εσωτερικό τους κρύβουν καυτή σούπα. www.dintaifung.com.tw Ye Shanghai: Εξαιρετική ντόπια κουζίνα στην πιο light εκδοχή της, παραδοσιακά ντυμένο προσωπικό και περιβάλλον που θα σε μεταφέρει στο 1920. Στα συν και η εκτενής λίστα κρασιών. (French Concession, 338 South Huangpi Rd). Chrystal Jade: Ιδανικό μεσημεριανό stopover για dim sum και φρέσκα noodles. Κρυμμένο στο δεύτερο όροφο του Xintiandi mall. Fu 1039: Σημείο συνάντησης των gourmets και όσων λατρεύουν το privé dining. Σ’αυτή την πανέμορφη βίλα του 1930 θα δοκιμάσεις την αυθεντική κουζίνα της Σαγκάης. (Jing’An, 1039 Yuyuan rd.)
Που να ξενυχτήσεις
Για φανταστικά cocktails: Στο El Coctel και στο Glamour Bar. Για συγκλονιστική θέα: Στο Flair Bar, στον 58ο όροφο του ξενοδοχείου Ritz Carllton, στο The Penthouse Bar του Hilton, στο New Heights και στο Cloud 9. Για ατελείωτο clubbing: Στο Mint –έχει και ενυδρείο με καρχαρίες– ή στο σοφιστικέ Constellation 2, ειδικά αν είσαι λάτρης των malt. Για να διασκεδάσεις δίπλα σε ντόπιους: Στο Bar 88, που αποτελεί θεσμό, και στο σουρεαλιστικό Phebe 3D, όπου απλώς θα περάσεις σε μια άλλη διάσταση.



Που να πας για shopping Για εγχώριους designers: Η καρδιά του σύγχρονου shopping χτυπάει στην περιοχή French Concession. Αξίζει να μπεις στα fashion forward La Vie, Insh και Enο, καθώς και στα Shanghai Trio, για τα κομψά οικολογικά ρούχα με κινέζικα μοτίφ, και Urban Tribe, για τα εμπνευσμένα από την Κίνα ρούχα και αξεσουάρ. Για τσάι: Στο Zhenchalin tea, επίσης στην περιοχή French Concession, θα βρεις ιδιαίτερες ποικιλίες τσαγιού αλλά και όμορφα κεραμικά και κρυστάλλινα teawear. Για tailor made ρούχα και υφάσματα: Πήγαινε στο Shiliupu Fabric Market ή στο South Bund Fabric Market για να αγοράσεις μετάξι ή κασμίρ και για να ράψεις οτιδήποτε –μέσα σε 24 ώρες– στα μέτρα σου. Για αληθινές πέρλες: Στο Amy Lin’s Pearls (www.amy-pearl.com) θα βρεις εγγυημένα καλές πέρλες σε όλα τα χρώματα και μεγέθη. Σε μικρότερη ποικιλία, αλλά εξίσου καλές θα βρεις και στο 2ο όροφο του Hongqiao International Pearl City (www.shhqpearl.com).
7 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις στη Σαγκάη



1. Να περιηγηθείς στους κήπους Yuyuan: Μια όαση πράσινου στην καρδιά της Παλιάς Πόλης. Το μαγικό σκηνικό, η αρχιτεκτονική του κήπου και τα γλυπτά καλλιτεχνών, έχουν μετατρέψει το «χαρούμενο» κήπο σε ένα από τα highlights της Σαγκάης. Πήγαινε νωρίς το πρωί και μην παραλείψεις να περάσεις και από το παζάρι. 2. Να κάνεις νυχτερινή κρουαζιέρα στον ποταμό Huangpu: Ακούγεται πολύ τουριστικό, αλλά θα απολαύσεις τις εναλλασσόμενες εικόνες της πόλης μέσα από το ποτάμι. 3. Να επισκεφτείς το Shanghai Museum – ό,τι είναι το Μουσείο της Ακρόπολης για την Αθήνα. Περισσότερα από 120.000 εκθέματα κάθε είδους θα σου διδάξουν την ιστορία της Κίνας από τον 3ο μέχρι το 18ο αιώνα. 4. Να περπατήσεις στη συνοικία Xintiandi: Την αποκαλούν το «living room της πόλης» και πρόκειται για ένα complex από πεζόδρομους γεμάτο αναπαλαιωμένα ιστορικά κτίρια που έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια, καφέ και μπουτίκ. 5. Να μυηθείς στο Βουδισμό στο Jade Buddha Temple. Ένας από τους ελάχιστους βουδιστικούς ναούς της Σαγκάης, με ένα εντυπωσιακό άγαλμα 1.90 μ. του γελαστού Βούδα και περίπου 70 μόνιμους μοναχούς. 6. Να δεις τη θέα από το Shanghai World Financial Center, το πιο ψηλό κτίριο του κόσμου, που φτάνει τα 492 μ Από τα τρία παρατηρητήρια μπορείς να απολαύσεις την πιο φουτουριστική θέα της πόλης. 7. Να γνωρίσεις ανερχόμενους καλλιτέχνες στο M50 Art Community: Σ’ αυτή την περιοχή με τις αμέτρητες γκαλερί, τους πολυχώρους τέχνης, τα στούντιο, αλλά και τα καφέ και τα εστιατόρια θα συναντήσεις τους καλύτερους σύγχρονους καλλιτέχνες και πολλά ανερχόμενα ταλέντα.

Αναδημοσίευση από το τεύχος Οκτωβρίου Νο192 του περιοδικού ΄Madame Figaro΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...