Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΟΗΕ: Ο στρατός του Κονγκό διαπράττει βιασμούς

Κυβερνητικοί στρατιώτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό επιτέθηκαν και βίασαν γυναίκες σε χωριά όπου οι αντάρτες το περασμένο καλοκαίρι διέπραξαν μαζικούς βιασμούς, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην περιοχή Walikale ανέφεραν ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα διαπράττουν «βιασμούς, δολοφονίες και λεηλασίες» δήλωσε ενώπιον του Συμβουλείου Ασφαλείας του ΟΗΕ η ειδική εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για θέματα σεξουαλικής βίας κατά γυναικών σε συγκρούσεις, Margot Wallstrom.
Χιλιάδες στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να ενδυναμώσουν το μορατόριουμ της προεδρίας επί της εξόρυξης μετάλλων και την επιβολή της τάξης. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τον Ιούλιο και Αύγουστο, μέλη των ανταρτών Mai Mai καθώς και των Δημοκρατικών Δυνάμεων για την απελευθέρωση της Ρουάντα (FDLR) βίασαν περισσότερες από 300 γυναίκες, άντρες και παιδιά στην περιοχή.
Η Margot Wallstrom αποκάλεσε τις επιθέσεις του στρατού «απαράδεκτες και αδιανόητες» και κάλεσε την κυβέρνηση της ΛΔ του Κονγκό να διερευνήσει τις υποθέσεις και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους.
Η κα Wallstrom είπε επίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις κατά του Λοχαγού Serafim, ενός διοικητή Χούτου των FDLR, ο οποίος παρακολούθησε και βοήθησε να παραβλεφθούν οι βιασμοί του καλοκαιριού.
Στις 5 Οκτωβρίου, Ινδοί κυανόκρανοι συνέλαβαν τον λοχαγό Mayele, έναν ηγέτη των ανταρτών Mai Mai που φέρονται να συμμετείχαν στους βιασμούς. Αλλά ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν πως το FDLR είναι ο κύριος δράστης τέτοιου είδους βίας.
Σύμφωνα με τις αναφορές, μέλη των Mai Mai υπό τον Διοικητή Cheka, στρατεύματα των FDLR και ένα τρίτο ένοπλο σώμα κατέλαβαν 13 χωριά στο Walikale και διέπραξαν 235 βιασμούς γυναικών, 52 κοριτσιών, 13 αντρών και 3 αγοριών, σύμφωνα με την έρευνα του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο.
Η κα Wallstrom επαίνεσε τους Ινδούς κυανόκρανους που συνέλαβαν τον Mayele και αποκάλεσε τη σύλληψή του «σημαντικό προηγούμενο». «Όταν οι διοικητές δεν μπορούν πλέον να αναπαύονται στην βεβαιότητα της ατιμωρησίας, όταν αρχίζουν να ανησυχούν ότι μπορεί να διωχθούν από τους δικούς τους ανθρώπους για την διάπραξη ή συγκάλυψη βιασμών, τότε ανοίγουμε νέο μέτωπο στη μάχη για το τέλος της ατιμωρησίας» είπε η ειδική εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

http://tvxs.gr/news/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CE%BF%CE%B7%CE%B5-%CE%BF-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B3%CE%BA%CF%8C-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%84%CF%84%CE%B5%CE%B9-%CE%B2%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...