Το Oktoberfest αποτελεί το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας και λαμβάνει χώρα στο Βαυαρικό Μόναχο της Γερμανίας συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο κοντά στα 6εκ. ανθρώπους από όλες τις γωνίες του κόσμου. Το φεστιβάλ διεξάγεται τη τελευταία βδομάδα του Σεπτεμβρίου και τη πρώτη του Οκτωμβρίου (18 Σεπτέμβρη- 4 Οκτώμβρη)
Η μυρωδιά της χυμένης μπύρας ήταν ανέκαθεν πρόβλημα στο Oktoberfest. Φέτος, όμως, η δυσοσμία εξαφανίζεται χάρη σε ένα κοκτέιλ μικροβίων που απλώνεται στο πάτωμα και «τρώει» τα υπολείμματα.
Το κοκτέιλ «είναι ο πιο φυσικός τρόπος για την επεξεργασία οργανικών απορριμμάτων» δήλωσε στο AFP ο Χούμπερτ Χακλ, προμηθευτής καθαριστικών για το Oktoberfest εδώ και 28 χρόνια.
Το προϊόν που λανσάρει φέτος ο Χακλ είναι ένα καφετί υγρό με τη γήινη οσμή του χώματος. Όταν απλώνεται στο πάτωμα, τα βακτήρια που περιέχει «τρώει» τη βρόμα του φεστιβάλ, υποστηρίζει.
Το υγρό απλώνεται στις ξύλινες σανίδες του πατώματος σε αναλογία 200 ml ανά τετραγωνικό μέτρο. Τα μικρόβια ποτίζουν το πάτωμα, κυλούν μαζί με τη μπίρα ανάμεσα στις χαραμάδες και τελικά φτάνουν στο χώμα. Αυτό που απομένει είναι «ένα φυσικό λίπασμα για το γρασίδι που θα φυτρώσει την άνοιξη» διαβεβαιώνει ο εφευρετικός Γερμανός.
Τα τελευταία δύο χρόνια το ζωντανό κοκτέιλ δοκιμάστηκε στο Hofbraeu, τη μεγαλύτερη από τις σκηνές στο Oktiberfest, η οποία έχει χωρητικότητα 7.000 ατόμων. Το καθαριστικό αποδείχθηκε αποτελεσματικό, «ειδικά στις γωνίες όπου συγκεντρώνονται οι οσμές» ανέφερε ο μάνατζερ του Hofbraeu Φρίντριχ Στάινμπεργκ.
Τα προηγούμενα χρόνια, ο καπνός του τσιγάρου κάλυπτε τη μυρωδιά της μπίρας, των λουκάνικων και του ιδρώτα. Τέλος, η εθελοντική απαγόρευση του καπνίσματος κάνει πιο αισθητό το πρόβλημα δυσοσμίας. Οι μύκητες όμως δίνουν τη λύση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου