Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

«Σίγουρες επενδύσεις»


Share
 Η μεγαλύτερη «απάτη» στο χώρο των επενδύσεων είναι η βεβαιότητα που πουλάνε κάποιοι ότι υπάρχουν δήθεν «σίγουρες επενδύσεις». Όπως αποδεικνύεται στις μέρες μας, το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή όλοι θα εγκαταλείψουμε τον μάταιο ετούτο κόσμο. Κατά τα λοιπά, οι επενδύσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε εκείνες που αφήνουν κέρδος και σε εκείνες που γράφουν ζημία...


Μας έλεγαν ότι τα ομόλογα είναι «σίγουρα». Αποδείχτηκε ότι ακόμη και τα κράτη ενίοτε χρεοκοπούν. Σκεφτείτε μόνο πόσα προϊόντα έχουν πουλήσει οι τράπεζες που στηρίζονται στα κρατικά ομόλογα.

Μας έλεγαν ότι τα νέα προϊόντα των τραπεζών είναι επίσης σίγουρα και ότι εγγυώνται μία σταθερή απόδοση στη λήξη τους και οπωσδήποτε μεγαλύτερη από την αντίστοιχη απόδοση του ταμιευτηρίου. Γι΄ αυτά μπορείτε να ερωτήσετε όσους επένδυσαν τα χρήματά τους στα super προϊόντα της Lehman Brothers.

Επίσης, μπορείτε να ρωτήσετε και για την σημερινή αξία ανάλογων προϊόντων που δημιούργησαν ελληνικές τράπεζες. Εντάξει, στη λήξη όλα θα είναι ωραία, αν και εφόσον δεν έχει συμβεί κάποιο «ατύχημα» στο μεταξύ. Μέχρι τότε, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει...

Ο μόνος κατηγορούμενος για όλα τα αδικήματα της κερδοσκοπίας ήταν το Χρηματιστήριο. «Μην πάτε εκεί», φώναζαν οι ξερόλες. «Μην πάτε διότι ένας κακός δράκος θα σας φάει». Ο κακός δράκος, όμως, δεν κρύβεται στα χρηματιστήρια. Στην πραγματικότητα κρύβεται πίσω από τον καθένα που στο όνομα του μπόνους του προσπαθούσε να μας πείσει ότι θα έπρεπε να του εμπιστευτούμε τα χρήματά μας με την προσδοκία του σχεδόν μηδενικού κέρδους.

Εν τέλει, τα χρηματιστήρια είναι τα πιο... «αθώα». Ξέρεις ότι εκεί αναλαμβάνεις κίνδυνο, αλλά περιμένεις ταυτόχρονα και την επιβράβευσή σου. Στα άλλα νομίζεις ότι δεν έχεις κίνδυνο, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να τα χάσεις όλα και δίχως, μάλιστα, να είχες να περιμένεις κάτι το ιδιαίτερο.

Χρηματιστήριο; Είναι ίσως ο πιο τίμιος τρόπος για να επενδύσει κανείς τα χρήματά του.  Επενδύστε σε αξίες και όχι σε χρέη. Απαιτείστε μεγάλο κέρδος και μην εμπιστεύεστε οτιδήποτε «σταθερό». Σε έναν ασταθή κόσμο είναι αστείο να αναζητά κανείς σταθερές αξίες. Ξέρετε ότι παίρνετε ρίσκο. Το ξέρετε, ενώ σε άλλες περιπτώσεις παίρνετε πιθανότατα μεγαλύτερο ρίσκο και δεν το γνωρίζετε.

Μετοχές; Πότε; Αυτό είναι ένα προσωπικό θέμα του καθενός. Άλλος μπορεί να πιστεύει ότι ο πάτος της αγοράς είναι εδώ κι άλλος ότι θα τον συναντήσει στις 1.100 μονάδες ή στις 800. Άλλος επιλέγει να αγοράσει μετοχές στην Ελλάδα και άλλος στο εξωτερικό. Σε κάθε πάντως περίπτωση προτιμώ να έχω στα χέρια μου μετοχές απ’ οτιδήποτε άλλο! 


Πηγή: www.capital.gr (Θ.Μαυριδης)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...