Η φίλη και συνεργάτιδα,από εδώ και στο εξής, Ele εγκαινιάζει την στήλη της Ele-ctronic Vibe με ένα άρθρο σχετικά με τις "τεχνικές του καυγά"...
«ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΒΓΑ» - Anger Management
Έχεις φτάσει πια στα όρια σου. Βλέπεις τον άλλον απέναντί σου και θες να του φέρεις την καρέκλα κολάρο. Να του πετάξεις ό, τι βλέπεις μπροστά σου… Ή πάλι όχι. Μπορεί απλά να κάθεσαι και να υπομένεις τον καβγά κάνοντας μια ζωή πίσω.
Η αντιμετώπιση των συγκρούσεων είναι μία από τις σημαντικότερες ικανότητες που αναπτύσσουμε. Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς διακρινόμαστε σε 4 βασικά είδη διαφωνίας: Το Ανταγωνιστικό, το Συμβιβαστικό, το Αναβλητικό και το Υποχωρητικό. Παρόλο που δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε τον τύπο μας (και κατά τη γνώμη μου κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, στην τελική σ’ όποιον αρέσουμε…) μπορούμε, ωστόσο, να τον βελτιώσουμε παίρνοντας χρήσιμα στοιχεία από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Διαβάστε παρακάτω τους ορισμούς και δείτε πού ανήκετε.
Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ: Σου αρέσει πάντα να νικάς με κάθε κόστος και θα υπερασπιστείς έντονα και ενδεχομένως επιθετικά τη θέση σου. Πιέζεις τον άλλον πολύ μέχρι να σου αποκαλύψει την αλήθεια.
Τα υπέρ: Είσαι σαφής και δείχνεις ότι δεν φοβάσαι τίποτα και κανέναν.
Τα κατά: Όλος αυτός ο εκνευρισμός και η αντάρα μάλλον φέρνουν πιο πολλά προβλήματα παρά ουσιαστικές λύσεις.
Improve yourself: Συμβιβάσου και λίγο, μην παίρνεις κεφάλια συνέχεια, μπορεί να κουραστείς. Πρέπει να γίνεις λίγο πιο τρυφερός με τους ανθρώπους και όχι με τα προβλήματα!
Ο ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΣ: Ναι για εσένα λέμε που δεν αντέχεις να υπομείνεις μια διαφωνία και κάνεις συνέχεια παραχωρήσεις για να μην έρχεσαι σε δύσκολη θέση. Α…! Κλαις κιόλας, στο είπα…?
Τα υπέρ: Χειρίζεσαι με δεξιοτεχνία κάποια λεπτά ζητήματα και ακούς τον συνομιλητή σου.
Τα κατά: Δεν εκφράζεις τις δικές σου πραγματικές ανάγκες και κάνεις πάντα το χατίρι των άλλων… Και μετά παραπονιέσαι ότι σ’ εκμεταλλεύονται κιόλας.
Improve yourself: Χαλαρώστε λίγο και κάντε ένα διάλειμμα απ’ τον καβγά. Αυτό θα σας βοηθήσει στο να συγκεντρωθείτε και να αντιμετωπίσετε πιο ουσιαστικά το πρόβλημα χωρίς κλάματα και υστερίες.
Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΟΣ: Ακολυθείς την τεχνική της «επιδιόρθωσης» και προσπαθείς να βρεις μια λογική λύση για να κρατήσεις τις ισορροπίες. Αυτή η ουδετερότητα όμως δεν είναι απαραίτητο ότι βοηθάει, ούτε εσένα ούτε και τον άλλον.
Τα υπέρ: Τερματίζεις τη σύγκρουση έχοντας βρει τη μέση λύση και χωρίς να παραπονιέται κανείς.
Τα κατά: Δυσκολεύεσαι να λύσεις πιο πολύπλοκα προβλήματα. Και η πολλή λογική δεν κάνει καλό, καις εγκέφαλο.
Improve yourself: Πρέπει να γίνεις λίγο ανταγωνιστικός. Όταν βλέπεις πως η μέση λύση σε «ρίχνει», μην μένεις θεατής στα γεγονότα. Υπερασπίσου και λίγο τον εαυτό σου αλλιώς θα καταντήσεις σαν τους συνδικαλιστές.
Ο ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΣ: Αποφεύγεις τους τσακωμούς (είσαι ειρηνικό πλάσμα το ξέρουμε…) αλλά αποδεσμεύεις τον εαυτό σου από μια κατάσταση απλά κατεβάζοντας μούτρα. Νο.-
Τα υπέρ: Δεν διαφωνείς απλά για να διαφωνείς. Εκμεταλλεύεσαι το χρόνο που σου δίνεται και εκτιμάς σωστά την κατάσταση. Οπότε…ξέρεις πότε θα μιλήσεις.
Τα κατά: Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβεις ότι και οι τσακωμοί είναι κομμάτι των σχέσεων, όποιες και αν είναι αυτές. Δε μπορείς, λοιπόν, να παριστάνεις ότι δε σε νοιάζει υψώνοντας ένα τείχος ανάμεσα σ’ εσένα και τον άλλον. Got the picture…?
Improve yourself: Το να κατανοείς τον άλλον δεν σημαίνει ότι συμφωνείς και μαζί του. Βελτίωσε λίγο την επικοινωνιακή σου ικανότητα και μην περιμένεις αυτό που σκέφτεσαι (αλλά δεν λες) να έρθει μόνο του.
Τις καλησπέρες μου,
~Ele~
10/6/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου