Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Αναπνέουμε δηλητήριο.


Share

Επέστρεψα μετά από ένα μικρό διάλειμμα, δυστυχώς με ακόμα ένα πολύ ανησυχητικό άρθρο.
Εξαιρετικά υψηλή είναι οι συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων στις πόλεις και τους εσωτερικούς χώρους στην Ελλάδα. Ιδιαιτέρως επικίνδυνα τα γραφεία, αλλά και οι χώροι διασκέδασης. Πρόβλημα ακόμα και στα νοσοκομεία.



Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που κατέθεσαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, οι καθηγητές πανεπιστημίου Αθηνών κα Κλέα Κατσουγιάννη και Ματθαίο Σανταμούρη.

Σύμφωνα με την έρευνά τους ο αέρας που αναπνέουμε στις πόλεις αλλά ακόμα και μέσα στα σπίτια μας είναι πραγματικό δηλητήριο, λόγω του νέφους και άλλων παραγόντων

Όπως διαπιστώθηκε με όριο αιωρούμενων σωματιδίων τα 40μg ανά κυβικό μέτρο αέρα, οι συγκεντρώσεις στα σπίτια φτάνουν τα 500μg, στα σχολεία τα 400μg, στα αεροδρόμια τα 480μg, στα νοσοκομεία τα 400μg και στους αθλητικούς χώρους 400μg.

Tα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στους χώρους εργασίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι στα γραφεία η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων φτάνει τα 780μg ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Σύμφωνα με την έρευνα των καθηγητών, μια αύξηση της συγκέντρωσης κατά 10μg σε διάστημα 40 ημερών, μπορεί να επιφέρει αύξηση της συνολικής θνησιμότητας κατά 1,6%, των καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 1,7% και της πιθανότητας εμφάνισης άσθματος κατά 1%. Ο αέρας που αναπνέουμε μακροπρόθεσμα προκαλεί σημαντική αύξηση στα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα.

Σημαντικό είναι το πρόβλημα στους εσωτερικούς χώρους καθώς το κάπνισμα, αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα κτίρια, ανεβάζουν πολύ τις συγκεντρώσεις.

Τέλος, η κατάσταση στα μπαρ και στους χώρους διασκέδασης είναι ακόμη χειρότερη, καθώς η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδιών φτάνει τα 1600μg ανά κυβικό μέτρο αέρα...



Πηγή:www.news24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...