Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Κάθε φέτος και... χειρότερες οι παραλίες

Share

Μπορεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχώρησε στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων στο παραλιακό μέτωπο του Αγ. Κοσμά και στην απόδοσή τους στους κατοίκους της Αθήνας, όμως η ποιότητα των υδάτων στις συγκεκριμένες παραλίες είναι απαγορευτική για την ανθρώπινη υγεία. 

Μάλιστα, όπως επισημαίνει στο Capital.gr, ο κ. Π. Χριστοδουλάκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), που διενεργεί από το 1979 εργαστηριακές αναλύσεις και μετρήσεις ρύπανσης στην θάλασσα, ο αριθμός των ακατάλληλων για κολύμβηση παραλιών θα είναι μεγαλύτερος φέτος.

Στη σχετική έκθεση του ΠΑΚΟΕ που προγραμματίζεται να δημοσιευθεί τις προσεχείς ημέρες θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι παραλίες του Αλίμου, του Φαλήρου, του Φλοίσβου και του Αγίου Κοσμά.

Τις πταίει για την μόλυνση των παραλιών

Δύο είναι οι βασικές αιτίες ρύπανσης. Πρώτον, η κατάληξη λυμάτων εργοστασίων ή βιομηχανικών μονάδων ή η απορροή αποχετεύσεων σε ρέματα ή ποτάμια που εν συνεχεία παροχευτεύονται στην θάλασσα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η παραλία Αλίμου, η οποία μολύνεται από το ρέμα των Τραχώνων, αλλά και ο Ασωπός στον οποίο διοχετεύεται η πλειονότητα των λυμάτων εργοστασίων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής στο παρελθόν είχε διατάξει έλεγχο, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τα λύματα των αυθαίρετων καταστημάτων στον αιγιαλό του εθνικού πάρκου Σχοινιά καταλήγουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα, προκαλώντας ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική ζημιά.

Την ίδια στιγμή, η ανυπαρξία βιολογικού καθαρισμού, όπως και η διάθεση στην θάλασσα επεξεργασμένων βιολογικά λυμάτων ευθύνονται για τον πολλαπλασιασμό των ακατάλληλων προς κολύμβηση παραλιών. Η Ανατολική Αττική, τα Μεσόγεια, η Θεσσαλονίκη και τα Χανιά αποτελούν μερικές μόνο από τις αναρίθμητες περιοχές, οι οποίες είτε στερούνται βιολογικού καθαρισμού είτε τα υφιστάμενα συστήματα υπολειτουργούν.

Έτσι, οι τιμές κολοβακτηριδίων, νιτρικών και φωσφορικών αναμένεται και φέτος να χτυπήσουν “κόκκινο” στις ελληνικές παραλίες, με αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση σοβαρών παθήσεων, όπως δερματίτιδες ή ακόμη και καρκίνος της μήτρας.

Μύθος η μπλε σημαία

Κατά τον κ. Χριστοδουλάκη, ο θεσμός της μπλε σημαίας αποτελεί μύθο, καθώς δεν αποσκοπεί παρά στην ενίσχυση του αριθμού των τουριστών στις βραβευμένες παραλίες.

“Οι γαλάζιες σημαίες απονέμονται σε ακτές βάσει δειγμάτων που έχουν συλλεχθεί και αναλυθεί την προηγούμενη χρονιά! Εξάλλου, οι περισσότερες από τις παραλίες αυτές βρίσκονται είτε σε οργανωμένες τουριστικά πλαζ είτε σε ακτές που τις εκμεταλλεύονται Δήμοι” σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλάκης.
 
Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...