Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Τα golden boys είναι εδώ. Πόσα αξίζει τελικά ένας CEO;

Share

Η πλειονότητα των επικεφαλής στις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις αμείβεται υπερβολικά για το έργο της…


Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι επιδόσεις στο χρηματιστήριο και οι αποδοχές των επικεφαλής των εταιρειών θα ευθυγραμμίζονταν. Αλλά όσο και αν ψάξει κανείς, φαίνεται πως δεν θα βρεθεί σχέση μεταξύ των αποδόσεων των μετοχών και των πλουσιοπάροχων μισθών που απολαμβάνουν οι περισσότεροι CEO.


Leslie Moonves - Philippe Dauman - Ray Irani


Ο Graef Crystal, πρωτοπόρος σύμβουλος επιχειρήσεων με ειδικότητα στις αποδοχές, ανέλυσε πέρυσι τις αμοιβές 271 διευθυνόντων συμβούλων των μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων. Τα ευρήματά του; «Με απλά λόγια», λέει ο Crystal, «οι εταιρείες δεν πληρώνουν με βάση την επίδοση».


Αν και δεν υπάρχει μια τυποποιημένη μέθοδος για την ανάλυση των αποδοχών, ο εβδομηνταεξάχρονος Crystal ανέπτυξε τις μεθόδους που χρησιμοποιεί τα τελευταία 30 έτη για να παρέχει συμβουλές σε εταιρείες όπως η CBS, η Coca-Cola και η American Express σχετικά με τον τρόπο που διαμορφώνουν και καταβάλλουν τις αμοιβές τους στα επιτελικά τους στελέχη. Αλλά όσο και αν έψαξε τους αριθμούς, ο Crystal δεν βρήκε σχέση μεταξύ των μερισμάτων των μετόχων και των αποδοχών των διευθυνόντων συμβούλων.



Κατ΄ αρχάς, διαπίστωσε ότι οι μέσες αποδοχές τους μειώθηκαν 4,7% πέρυσι, στα 9,95 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μπόνους. Η υψηλότερη αμοιβή ήταν του Leslie Moonves του CBS με 43,2 εκατομμύρια και η χαμηλότερη του Vikram Pandit της Citigroup με 128.751 δολάρια.


Στη συνέχεια δημιούργησε ένα μοντέλο «δίκαιης αμοιβής» το οποίο ανακατανέμει τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια της μισθοδοσίας όλων των CEO΄s, σύμφωνα με την απόδοση των μετοχών της κάθε εταιρείας, προσαρμοσμένο για το μέγεθος της εταιρείας. Σύμφωνα με το εν λόγω μοντέλο, ο L. Moonves του CBS θα είχε πάρει 28 εκατ. δολάρια λιγότερα ενώ ο Eric Schmidt της Google θα είχε μια αύξηση 17,4 εκατ. δολαρίων.


Όσο για το Frank Baldin Jr., ιδρυτή της φαρμακευτικής Cephalon, ήταν αυτός που έλαβε περισσότερα από όσα δικαιούνταν, σύμφωνα με τον αλγόριθμο του Crystal:Έλαβε 11,15 εκατ. δολάρια, οκτώ φορές περισσότερα από αυτά που άξιζε, σύμφωνα με το μοντέλο.


Ως λύση για τις ανισότητες, ο Crystal προτείνει τη διανομή option μετοχών με τιμή άσκησης το μέσο όρο των τελευταίων 90 ημερών ενώ δεν θα μπορεί να ασκείται για διάστημα πέντε ετών, ώστε να αποφευχθεί η «ευκαιριακή» τιμολόγηση. Προτείνει επίσης τη μείωση των μπόνους, αν δεν πληρούνται οι στόχοι των business plans.




Η κρίση αναπροσάρμοσε πολλές από τις μέσες αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 5% περίπου πέρυσι, στα 9,95 εκατ. δολ.
Αποκλειστικό
Bloomberg Businessweek
Απόδοση Λάμπρος Κοντογεώργος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...